Hlavní obsah

Svědek natočil mohutný výbuch v Mexico City, lidé ve strachu opouštějí poškozené domy

– Mexico City

Úterní zemětřesení o síle 7,1 poškodilo v Mexico City celou řadu domů. Jejich obyvatelé se bojí, že se mohou zřítit, své byty raději opouštějí. Silné otřesy však nebyly jediné, které stavby v hlavním městě poškozovaly: následovaly je i exploze způsobené zřejmě unikajícím plynem. Jednu z nich se podařilo natočit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Svědci natočili výbuch a kolaps budovy v hlavním městě Mexika po zemětřeseníVideo: Reuters

 
Článek

Například ve čtvrti Del Valle se sice mnoho domů nezhroutilo, jsou ale viditelně poničené. Na zdech jsou patrné velké praskliny a obyvatelé se tak obávají jejich možného kolapsu. Stěžují si navíc, že jim úřady poskytují rozporuplné informace o tom, zda je bezpečné se vrátit, uvedla v pátek agentura Reuters.

Někteří lidé se proto už vystěhovali a domovy opustili. Čtvrť nyní střeží vojáci.

Rozsah poškození rovněž vyvolal debatu nad tím, zda se stavební standardy v Mexiku po ničivém zemětřesení z roku 1985 skutečně zlepšily tak, jak úřady slibovaly. Ničivé otřesy zemi zasáhly přesně v den, kdy si přes třicet let starou tragickou událost, při níž zemřelo 9500 lidí, připomínala.

Foto: Ginnette Riquelme, Reuters

Jedna z poškozených budov po ničivém zemětřesení v Mexico City

Epicentrum úterního zemětřesení se nacházelo asi 150 kilometrů jihovýchodně od mexické metropole. Dosud si vyžádalo 273 mrtvých, 1900 zraněných a masivní materiální škody. Čísla přitom nejsou konečná. [celá zpráva]

Bylo to nejničivější zemětřesení, které zemi postihlo za posledních dvaatřicet let. Jen v Mexico City se podle starosty Miguela Angely Manceryho zhroutilo 52 budov.

Už na začátku září přitom zemi zasáhly ještě silnější otřesy, neměly však tak ničivé následky. Tehdy se mluvilo o nejsilnějším zemětřesení v zemi za sto let. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám