Hlavní obsah

Irma zdevastovala Malé Antily a žene se na Bahamy. Nebude to dobré, říká Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Cyklóna Irma je nejsilnější v Atlantiku za poslední desetiletí. Hurikán se přehnal přes ostrovy v severovýchodní části Karibiku, zcela je zpustošil a vyžádal si nejméně sedm obětí. Na Barbudě hurikán srovnal se zemí většinu budov. Podobná situace panuje také na ostrově Svatý Martin. Na své cestě Karibikem už Irma doputovala k Portoriku a směřuje na východ USA. V oblasti se navíc tvoří další dva hurikány.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hurikán Irma devastuje KaribikVideo: Reuters

 
Článek

Americký prezident Donald Trump informoval média, že Bílý dům pohyb hurikánu bedlivě sleduje. „Vypadá to, že by to mohlo být něco, co nebude dobré. Věřte mi, nedobré,” řekl novinářům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lovci hurikánů proletěli okem IrmyVideo: Reuters

Ostrov Barbudu hurikán Irma „zcela zdevastoval”, uvedl premiér Antiguy a Barbudy Gaston Browne. Poničených je podle něj pětadevadesát procent všech budov na ostrově, zhruba dvacet procent z nich je zničených úplně.

Foto: Carlos Giusti, ČTK/AP

Záchranáři prohledávají zatopený vůz v Portoriku po úderu hurikánu Irma.

Ostrov, na kterém žije zhruba 1600 lidí, je podle něj teď „stěží obyvatelný”. Škody Browne odhadl na 150 miliónů dolarů (3,7 miliardy korun).

Nejméně šest mrtvých si hurikán Irma vyžádal na francouzské části ostrova Svatý Martin. Oznámil to prefekt nedalekého francouzského zámořského departementu Guadeloupe Eric Maire. „Bilance ale není definitivní,” dodal.

Podle představitele místní samosprávy Daniela Gibbse je francouzská část Svatého Martina „zničená z 95 procent”. „Je to nesmírná katastrofa... Jsem v šoku,” řekl podle agentury AFP. Britská BBC uvedla, že je zcela zničeno i mezinárodní letiště, které bylo třetí největší v Karibiku.

Foto: Alvin Baez, Reuters

Rychlost větru uvnitř bouře dosahuje až 300 kilometrů v hodině.

Po Závětrných ostrovech se hurikán Irma přesunul přes Panenské ostrovy a k severnímu pobřeží Portorika. Bez proudu se na Portoriku ocitla více než polovina obyvatel, bez vody je asi 50 tisíc lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hurikán Irma se blíží k PortorikuVideo: Reuters/AP

V Portoriku, na Floridě a Amerických Panenských ostrovech platí stav nouze a části Floridy už byly evakuovány.

Na východní pobřeží Spojených států by měl hurikán Irma dorazit v noci na pondělí místního času. Matematické modely naznačují, že by měl nejsilněji zasáhnout oblast poblíž Miami nebo přímo toto město.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky hurikánu Irma na ostrově Svatý Martin (video je bez zvuku)Video: AP

Další zásah pevniny USA je předpokládán mezi městem Savannah ve státě Georgia a Myrtle Beach v Jižní Karolíně. Tam by mohla Irma dorazit v pondělí večer nebo v úterý nad ránem místního času.

„Dnes (ve čtvrtek) se zdá, že je Jižní Karolína v jeho trase. Teď je čas jednat,“ cituje server NBC News starostu Myrtle Beach Johna Rhodese.

Foto: NOAA National Weather Service National Hurricane Center, Reuters

Hurikán Irma nedaleko Portorika.

Kromě jihu Spojených států se na hurikán připravují také Dominikánská republika, Haiti, Kuba a Bahamské ostrovy.  Z Floridy by se mohl hurikán přesouvat dál přes Georgii do Jižní a Severní Karolíny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hurikán Irma zpustošil ostrov Svatý MartinVideo: Reuters

Hurikán Irma dosáhl pátého, tedy nejvyššího stupně. Vítr, který ho doprovází, dosahuje rychlosti až 300 kilometrů za hodinu. Podle odhadu Organizace spojených národů by mohl hurikán Irma postihnout až 37 miliónů lidí.

Po Irmě se v oblasti vytvořily už i další dva hurikány. Jak José, který se zformoval v Atlantiku, tak Katia, která vznikla v Mexickém zálivu, zatím dosahují pouze prvního, tedy nejnižšího stupně.

Kategorie hurikánů (Saffirova-Simpsonova stupnice)
Kategorie 1
Rychlost větru 119 až 153 km/h. Nebezpečný vítr, který strhává střešní krytinu nebo okapy, láme větve stromů nebo vyvrací stromy s mělkými kořeny. Kvůli poškozenému vedení elektrického napětí dochází k výpadkům proudu i na několik dní.
Kategorie 2
Rychlost větru 154 až 177 km/h. Velmi nebezpečný vítr, škody na majetku bývají větší. Kvůli stromům a větvím popadaným na silnice dochází ke kolapsům v dopravě, výpadky proudu kvůli poškozenému vedení mohou trvat až týdny.
Kategorie 3
Rychlost větru 178 až 208 km/h. Devastující vichr zanechává rozsáhlé škody na střechách a láme či vyvrací stromy. Velké problémy v dopravě, elektřina a voda nemusí být k dispozici až několik týdnů po bouři.
Kategorie 4
Rychlost větru 209 až 251 km/h. Katastrofické následky. Vichr zanechává rozsáhlé škody na střechách i na zdech domů, většina stromů je větrem polámána či vyvrácena z kořenů a sloupy elektrického napětí jsou strženy. Dlouhodobý výpadek proudu, většina oblasti je po týdny až měsíce neobyvatelná.
Kategorie 5
Rychlost větru 252 km/h a vyšší. Katastrofické následky. Zničeno je vysoké procento domů, stromy polámané či vyvrácené z kořenů, stržené sloupy elektrického napětí. Dlouhodobý výpadek proudu, většina oblasti je po týdny až měsíce neobyvatelná.
Zdroj: NHC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám