Hlavní obsah

Tajemný akustický útok poškodil sluch 16 diplomatům USA na Kubě

Washington
Aktualizováno

Vážné poškození sluchu utrpělo v posledním roce na Kubě nejméně 16 členů diplomatického a dalšího personálu americké ambasády. Oznámila to v noci na pátek mluvčí ministerstva zahraničí Spojených států, podle níž Kuba s USA spolupracuje na vyšetřování. Američané se stali obětí útoku zvukovým zařízením, napsala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O incidentech se americké úřady zmínily již dříve, až nyní ale zveřejnily počet postižených. Mluvčí ministerstva zahraničí Heather Nauertová nicméně uvedla, že problémy se mohou objevit ještě u dalších osob.

Podle Nauertové již k incidentům nedochází, avšak USA stále neznají pachatele a polohu zařízení, které zdravotní újmu způsobilo. Všech 16 obětí jsou občané USA. Některé léčí ve vlasti a ostatní na Kubě.

Případem se zabývá americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Washington také koncem května vypověděl z USA dvojici kubánských diplomatů, veřejnost se to ale dozvěděla až v srpnu. [celá zpráva]

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Velvyslanectví USA bude sídlit v budově někdejší zájmové sekce v Havaně

Neslyšitelný útok 

AP již dříve uvedla, že nejméně pět amerických diplomatů v Havaně bylo vystaveno útokům zvukového zařízení instalovaného na neznámém místě v jejich blízkosti. Pomocí signálu o vlnové délce mimo běžnou slyšitelnost jim vážně poškodilo sluch. V některých případech prý byly postiženy i jejich partnerky.

Podle informací televize CNN bylo toto zařízení nainstalováno uvnitř nebo vně jejich obydlí. Místa pro ubytování diplomatů poskytla kubánská vláda.

Nejmenovaný americký činitel CNN také řekl, že USA prověřují, zda za útokem nestojí třetí země. Ta by se podle mínění amerických agentů mohla pokusit vrazit klín mezi vztahy Washingtonu a Havany.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Castro pozvedl nad hlavu Obamovu jakoby ochablou ruku

USA obnovily po více než půlstoletí diplomatické styky s Kubou v roce 2015 z iniciativy tehdejšího prezidenta Baracka Obamy. Ke zmíněným incidentům došlo podle AP na podzim loňského roku a diplomaté byli mnohdy po velmi krátkém pobytu v Havaně nuceni vrátit se do své země.

Server BBC nedávno informoval, že poškození sluchu a bolesti hlavy utrpěli na Kubě také kanadští diplomaté. Případy vyšetřuje kanadské ministerstvo zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám