Hlavní obsah

Oblíbenost USA ve světě za Donalda Trumpa prudce poklesla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Nástup Donalda Trumpa do Bílého domu vyvolal prudký pokles oblíbenosti Spojených států ve světě. Vyplynulo z průzkumu střediska Pew Research Center mezi 40 tisíci lidí ve 37 světových zemích. Anketa ukázala, že významná většina lidí za hranicemi USA pochybuje o tom, že je schopným státníkem. Česká republika do průzkumu zahrnuta nebyla.

Foto: ČTK/AP

Prezident USA Donald Trump.

Článek

„Pokles míry oblíbenosti je široce rozšířený. Podíl lidí s pozitivním názorem na USA prudce poklesl v různých zemích Latinské a Severní Ameriky, Evropy, Asie i Afriky,“ uvedlo středisko ve své zprávě.

Celkově míra oblíbenosti Spojených států po Trumpově nástupu k moci poklesla na 49 procent. Na konci osmiletého období jeho předchůdce Baracka Obamy byla na 64 procentech. Výzkumníci zaznamenali nejprudší pokles hned u několika nejbližších spojenců USA, jmenovitě v Mexiku, Kanadě a u evropských partnerů, jako jsou Německo a Španělsko, glosovala výsledky agentura Reuters. Trump chce stavět na hranici s Mexikem zeď a hrozil i vypovězením obchodní dohody s Mexikem a Kanadou.

USA v současnosti vnímá pozitivně jen 30 procent Mexičanů oproti 66 procentům za Obamy. V Kanadě je pokles mírnější, ale stále strmý – na 43 procent z dřívějších 65 procent. Stejný pád o 22 procent byl zaznamenán v Německu na 35 procent.

Agentura Reuters podotkla, že v mnoha evropských zemích je nynější náhled na USA podobný jako na konci mandátu prezidenta George W. Bushe, jehož invaze do Iráku byla v Evropě velmi nepopulární.

Trumpa předstihl i čínský prezident

Samotný prezident Trump však z průzkumu prováděného od února do května vyšel ještě hůře. Důvěřuje mu jen 22 procent oslovených lidí. Pro srovnání, Obamovi důvěřovalo 64 procent respondentů.

Nejhůře vnímají Trumpa v Mexiku, kde mu důvěřuje jen pět procent lidí, a ve Španělsku, kde se těší sedmiprocentní důvěře. Naopak pozitivněji na něj nazírají Rusové (53procentní důvěra oproti jedenáctiprocentní v Obamu) a Izraelci. U nich si Trump oproti Obamovi polepšil o sedm procent na 56 procent.

Trump se tak v aktuální anketě umístil až za ruským prezidentem Vladimirem Putinem, jemuž důvěřuje 27 procent dotazovaných, i hlavou Číny Si Ťin-pchingem s 28 procenty. Nejlépe si mezi čtyřmi představiteli velmocí zahrnutých do dotazníku vedla německá kancléřka Angela Merkelová. Důvěru jí vyjádřilo 42 procent lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám