Hlavní obsah

Kanadský odstřelovač zabil bojovníka IS na vzdálenost tří a půl kilometru

– Ottawa

Odstřelovači kanadských speciálních sil Joint Task Force 2 se během nedávné operace v Iráku podařilo zneškodnit bojovníka Islámského státu na vzdálenost 3450 metrů. Informoval o tom deník Globe and Mail, podle něhož se jedná o oficiálně zaznamenaný světový rekord.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejmenovaný kanadský snajpr podle zprávy střílel v neupřesněné lokalitě z vyvýšeného místa ve spolupráci s pozorovatelem, který jej s pomocí dalekohledu pomáhal navádět. Střela letěla zhruba deset vteřin, než zasáhla cíl. Anonymní zdroj z armády uvedl, že zneškodněním radikála se podařilo překazit chystaný útok jednotky Islámského státu na irácké vojáky.

Úspěch kanadského vojáka potvrdil kamerový a další záznamy, napsal Globe and Mail.

„Kanada má světově špičkový systém odstřelování. Není v něm jen odstřelovač, pracují ve dvojici a mají zkušenosti, jaké má jen málo lidí,“ řekl novinám nejmenovaný zdroj. Dodal, že odstřelovači musí palbě na takovou dálku počítat s řadou faktorů včetně trajektorie střely i zakřivení země.

Rekord překonal o kilometr

Dosavadní rekord drželi britský odstřelovač Craig Harrison, u něhož bylo potvrzeno, že v roce 2009 v Afghánistánu postřelil bojovníka Tálibánu na vzdálenost 2475 metrů, a Američan Bryan Kremer, který v roce 2004 v Iráku zastřelil protivníka na vzdálenost 2300 metrů.

Kanada se zapojila do boje proti Islámskému státu před třemi lety. Dvě stě jejích specialistů většinou cvičí a podporuje kurdské pešmergy.

Reklama

Související články

Kanada podnikla první nálet na Islámský stát

Kanadské letectvo podniklo v neděli první vzdušný úder proti radikálům z organizace Islámský stát (IS) v Iráku. V tiskovém prohlášení to potvrdil kanadský...

Výběr článků

Načítám