Hlavní obsah

Novým šéfem FBI bude Chris Wray

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump nominuje do pozice šéfa FBI právníka a někdejšího náměstka ministra spravedlnosti Chrise Wraye. Šéf Bílého domu to oznámil na Twitteru. Je to člověk s bezvadnou reputací, vysvětlil.

Foto: Reuters Photographer, Reuters

Budoucí šéf FBI Christopher Wray

Článek

Chris Wray po odchodu z ministerstva spravedlnosti pracoval jako soukromý právník. Byl u obžaloby několika ostře sledovaných kauz. Mnohdy šlo o korupci. Wray byl také právníkem guvernéra New Jersey Chrise Christieho. Ten byl prvním významným americkým politikem, jenž podpořil Trumpa v jeho kandidatuře do Bílého domu.

„Mnoho lidí to u důležitých kauz před soudem těžce zvládá, nikoliv však Chris. Pod tlakem je vždycky klidný,“ řekl o něm agent FBI Joe Robuck.

Jako šéf kriminálního útvaru se na ministerstvu podílel například na vyšetřování případu bývalého největšího amerického obchodníka s energií Enron a na dalších velkých kauzách včetně vyšetřování činnosti ministerstva spravedlnosti v období kolem teroristických útoků z 11. září 2001.

„Je super chytrý. Je skvělý právník, dobrý člověk. Lidé ho mají rádi. Ale ví, co dělá,“ řekla o Wrayovi další bývalá spolupracovnice Amy Weilová.

Související téma:

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Bývalého ředitele Jamese Comeyho prezident překvapivě odvolal na počátku května. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám