Hlavní obsah

Experti dohlížející na sankce proti KLDR jsou terčem hackerů

Experti OSN vyšetřující porušování sankčních podmínek uvalených na Severní Koreu jsou terčem kybernetických útoků, za kterými stojí hackeři s velmi dobrým přehledem o jejich práci. OSN to uvádí v interním varovném e-mailu, napsala v pondělí agentura Reuters.

Foto: Damir Sagolj/File, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Hackerům se 8. května podařilo proniknout do počítače jednoho z expertů. "Spolu se souborem zip (formát pro kompresi dat) byla poslána velmi osobní zpráva, která ukazuje, že hackeři mají velice podrobný přehled o současné vyšetřovací struktuře výboru a jeho pracovních metodách," citovala agentura Reuters z varovného e-mailu. Ten také uvedl, že výbor, který sankční podmínky sleduje, byl podobně napaden v roce 2016.

Fakt, že jeden z počítačů člena výboru byl prolomen, potvrdilo italské zastoupení při OSN. Zmíněný varovný e-mail hovoří o tom, že výbor je pod neustálým kybernetickým tlakem hackerů.

Severokorejské zastoupení při OSN odpovědnost za hackerský útok na experty výboru odmítlo s tím, že taková obvinění jsou směšná. KLDR rovněž popřela, že by se podílela na nedávném útoku vyděračským virem WannaCry, který se rozšířil na více než 230 000 počítačů po celém světě. Bezpečnostní odborníci přitom v útoku WannaCry nalezli určité technické souvislosti, které vedou ke KLDR.

WannaCry – první i vylepšená druhá generace – útočí úplně stejně jako ostatní vyděračské viry, které jsou označovány souhrnným názvem ransomware. Nejprve škodlivý kód pronikne do počítače, pak jej uzamkne a zašifruje všechna data. Za jejich zpřístupnění následně počítačoví piráti požadují výkupné.

Reklama

Výběr článků

Načítám