Hlavní obsah

Uhynula jedna z posledních sviňuch kalifornských, viník je jasný

Novinky, Barbora Sirová

Sviňuchy kalifornské jsou savci z rodu kytovců a patří mezi vysoce ohrožené živočišné druhy. V moři už jich žije jen pár desítek. Tělo jedné z posledních bylo před pár dny nalezeno v Mexiku. Sviňuchy jsou častými oběťmi nelegálního rybolovu. Sítě přitom nejsou nastraženy na ně, ale na ryby, jejichž vnitřnosti jsou cenným zbožím na černém trhu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Mexiku našli mrtvou sviňuchu, na celém světě jich žije už jen ani ne 30Video: Profepa, Reuters

 
Článek

Jedna z posledních sviňuch kalifornských byla nalezena ve státě Dolní Kalifornie (Baja California), který spolu s dalšími 30 státy tvoří federativní republiku Mexiko. Její tělo našli ochránci životního prostředí na pobřeží přímořského města San Felipe. Právě tady žije několik posledních sviňuch kalifornských.

Podle světového fondu na ochranu přírody žije v současnosti ve vodách kalifornského zálivu už jen kolem třiceti jedinců. Sviňuchy kalifornské patří ke kriticky ohroženým druhům a hrozí jim úplné vyhynutí. Řadí se přitom k novým druhům, byly objeveny až roku 1958. Za posledních 20 let ale jejich populace klesla o více než 90 procent.

Smrtonosná past

Na vině jejich častých úmrtí je především nezákonný rybolov, píše agentura Reuters. Nastražené sítě byly osudné i pro sviňuchu, kterou nalezli minulý týden u města San Felipe. Sítě nebyly určeny pro výlov těchto ohrožených kytovců, ty se líčí především na smuhy MacDonaldovy. I ty žijí pouze v kalifornském zálivu a patří mezi ohrožené druhy.

Plynový měchýř smuh, tedy orgán, který rybám umožňuje volně se vznášet v různé hloubce, je totiž cenným obchodním artiklem. Mexičtí rybáři ho prodávají do Číny, kde je součástí lidové medicíny. Tyto orgány jsou považovány za všelék. Cena za několik desítek takových měchýřů se na černém trhu vyšplhá podle CNN v přepočtu i na 2,5 miliónu korun. Jejich léčebné účinky přitom nebyly nikdy prokázány.

Změna v nedohlednu

V pastích však často končí právě sviňuchy kalifornské. Zločinecké rybářské organizace přitom sabotují jakékoliv změny, které by přispěly k záchraně tohoto tvora. Selhaly i snahy o vývoj alternativních sítí, z nichž by sviňuchy mohly uniknout. Chování místních rybářů se nezměnilo ani po dohodě bývalého prezidenta USA Baracka Obamy s mexickým prezidentem Peñou Nietem o trvalém zákazu sítí v oblasti sviňuch z roku 2016.

Reklama

Výběr článků

Načítám