Hlavní obsah

Peru zasáhly nejhorší povodně za 20 let

Peru se potýká s nejhorší přírodní pohromou za téměř 20 let. Silné lijáky způsobily záplavy a sesuvy půdy, při nichž od konce ledna zemřelo nejméně 62 lidí, informoval web televize Telesurtv.net.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Peru trápí velké povodněVideo: Reuters

 
Článek

Přes 72 lidí je zraněno a 11 se pohřešuje. Zasaženy jsou tři čtvrtiny regionů Peru. Mnohde, včetně metropole Limy, hrozí nedostatek pitné vody a epidemie infekčních nemocí.

Foto: Guadalupe Pardo, Reuters

Ženu z dítětem evakuují přes řeku Huaycoloro při povodních v Peru

Peruánský institut civilní obrany tento týden oznámil, že postiženo je asi půl milionu lidí. Zničeno bylo 6 500 domů a kolem 30 škol. Rozvodněné řeky a sesuvy půdy rovněž poškodily na 6 000 kilometrů silnic, včetně panamerické dálnice.

Nejhorší je situace na severu v pobřežních regionech Piura, Tumbes a Lambayeque, kde úřady vyhlásily krizový stav.

Také v metropoli Limě se rozvodnila řeka Rímac, která zaplavila ulice, náměstí i slavný park Muralla se zbytky historického opevnění a jezdeckou sochou španělského dobyvatele Franciska Pizarra.

Peruánská vláda v Limě posunula začátek nového školního roku a nařídila omezené čerpání pitné vody. Řeka Rímac je hlavním zdrojem pitné vody pro celou metropolitní oblast Limy.

Foto: Guadalupe Pardo, Reuters

Povodeň na řece Huaycoloro strhla i most.

V důsledku rozvodněných řek hrozí šíření infekčních nemocí, v posledních týdnech bylo v Peru zaznamenáno přes 200 případů onemocnění horečkou dengue a u dalších skoro 1000 lidí je podezření na tuto nemoc, která může být smrtelná.

Nynější záplavy v Peru jsou nejhorší od roku 1998, kdy začátkem roku zemřelo v důsledku povodní přes 140 lidí a zničeno bylo na 14 tisíc domů. Nejhorší situace byla tehdy rovněž v severních pobřežních regionech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám