Hlavní obsah

Legendární historický parník Queen Mary se rozpadá. Oprava by vyšla na miliardy

Los Angeles

Historická zaoceánská loď Queen Mary, která hostila hollywoodské celebrity a za druhé světové války přepravovala americké vojáky do Evropy, se rozpadá a hrozí jí zkáza. Plavidlo, které od 60. let kotví v přístavu Beach Harbour u Los Angeles, potřebuje urgentní opravu možná až za 300 miliónů dolarů, tedy 7,5 miliardy korun. Upozornila na to agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Osud Queen Mary je nahnutý

Článek

Loď je považována za pamětihodnost, ročně ji navštíví 1,3 miliónu turistů. V jejích útrobách našly místo restauranty, obchody a výstavní sály. Tři čtvrtiny zaoceánského plavidla jsou ale prý skoro na odpis.

Loď pohlcuje rez a blíží se chvíle, kdy už jí nebude pomoci, varují experti. Strojovna začíná propouštět vodu, a protože čerpadla už dávno nefungují, může se Queen Mary nadobro potopit. Ocelová konstrukce držící palubu se může zhroutit, pokud se na ní shromáždí větší počet lidí.

V listopadu místní radnice uvolnila na naléhavé opravy 23 miliónů dolarů. Na rozsáhlejší opravy ale peníze chybějí. Skotsko, kde byla loď ve 30. letech spuštěna na vodu, už podle agentury AP pořádá mezinárodní sbírku. Vyzvalo britskou premiérku Theresu Mayovou, aby přiměla k finanční pomoci i Washington.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám