Hlavní obsah

USA hrozí Rusku změnou jaderné strategie kvůli porušení smlouvy o omezení raket

Washington

Pentagon poprvé veřejně obvinil Rusko z porušení smlouvy o omezení raket středního doletu INF, podepsané před třiceti lety, protože zavedlo do výzbroje rakety 9M729 odvozené od střely Kalibr NK. Zástupce předsedy sboru náčelníků štábů Paul Selva při slyšení ve Sněmovně reprezentantů řekl, že chování Moskvy porušuje „ducha a cíle” smlouvy. USA zvažují změnu jaderné strategie. Rusko americké obvinění dlouhodobě odmítá.

Foto: Profimedia.cz

Paul Selva

Článek

Obvinění přišlo poté, co Rusko zařadilo v únoru do výzbroje systém 9M729 se střelou s plochou dráhou letu. Zřejmě jde o pozemní variantu střely Kalibr NK vypouštěné z ponorek. Americké zdroje uvádějí, že má dolet značně přesahují 500 km, Rusové tvrdí, že je nižší než 500 km a při testech nebyla tato vzdálenost překonána. IMF zakazuje balistické rakety a střely s plochou dráhou letu o doletu 500 až 5500 km.

„Systém ohrožuje většinu našich vojenských zařízení v Evropě,” řekl v Kongresu generál Selva. K zařazení těchto střel k dvěma praporům dodal: „Jsme přesvědčeni, že Rusové tento krok udělali záměrně, aby vytvořili hrozbu pro NATO a vojenská zařízení v oblasti, za kterou je NATO odpověděné a kde působí.”

Selva vyzval k tlaku na Rusko: „Nemám dost informací o jejich záměrech, abych dospěl k jinému závěru, než že se nemíní vrátit ke smlouvě bez tlaku mezinárodního společenství a Spojených států.“

Revize americké strategie

Jak Pentagon na ruské chování odpoví, Selva neřekl, pohrozil ale změnou jaderné strategie: „Za předchozí vlády jsme se snažili omezit případné využití jaderných zbraní vzhledem ke scénáři, že by se snížil jejich počet výrazně pod stávající, což byl jistě ušlechtilý cíl.“ Uvedl, že nyní už probíhá revize strategie, která se týká i Ruska vzhledem k jeho zřejmé ochotě použít jaderné zbraně.

Spojené státy podle zdrojů Pentagonu varovaly Rusko před rozmístěním raket 9M729 už během jejich vývoje, poprvé v roce 2014 a znovu o rok později. Moskva ale pokaždé americké výtky odmítla.

Obamova vláda Rusko z porušení smlouvy IMF obvinila už v roce 2014, kdy střelu teprve testovalo. Znovu to udělala i o rok později, ale Moskva pokaždé tato obvinění odmítla.

Obvinění, které se dosud s odkazem na anonymní zdroje objevovalo jen v médiích, vychází z informací o rozmístění nových ruských raket s plochou dráhou letu. Nová zbraň se několik let vyvíjela a testovala, v polovině února ji ale už ruská armáda zařadila do výzbroje.

Reklama

Výběr článků

Načítám