Hlavní obsah

Musíme se soustředit sami na sebe, řekl Trump v prvním projevu před Kongresem

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump v Kongresu nastínil, jak chce vládnout Spojeným státům. Hovořil o velkolepém programu národní obnovy. A směrem k Evropě, potažmo Česku, nevyslal příliš optimistický signál. Zopakoval, že je pro něj Amerika na prvním místě a USA v zámoří investovaly příliš na svůj úkor. To se teď má změnit.

Foto: Reuters

Americký prezident Donald Trump během projevu v americkém Kongresu

Článek

„Utratili jsme obrovské množství peněz v zámoří, zatímco naše infrastruktura upadala. Amerika musí stavět své občany na první místo. Protože jen v takovém případě může být opět skvělá,” řekl Trump ve svém prvním projevu ke kongresmanům.

Agentura AP v této souvislosti uvedla, že se Trumpova administrativa mimo jiné chystá o třetinu snížit výdaje na zahraniční rozvojovou pomoc a diplomacii.

Spojené státy se nyní mají pod taktovkou šéfa Bílého domu soustředit především na obnovu průmyslu, tvorbu pracovních míst či posilování armády. V té souvislosti americký prezident požádal Kongres o vyčlenění biliónu dolarů (přes 25 biliónů korun) na program národní obnovy. Ten přirovnal k programu prezidenta Dwighta Eisenhowera na výstavbu dálniční sítě.

„Kupujte si americké věci a najímejte americké lidi,” vyzval a slíbil, že zajistí americkým firmám lepší podmínky pro zahraniční obchod. Zmínil také zrušení podle něj nevýhodné transpacifické obchodní dohody a slíbil snížení daní.

Státy NATO budou platit, o to se postarám

Pokud jde o vojenskou spolupráci v rámci Severoatlantické aliance, hodlá v ní Trumpova administrativa pokračovat, ale prosadí, aby členské státy NATO platily víc.

Nechci reprezentovat svět, chci reprezentovat Spojené státy americké.
Americký prezident Donald Trump

„Budeme se smysluplným způsobem zabývat tím, co se děje ve světě, budeme spolupracovat s našimi spojenci a NATO, ale naši partneři musejí plnit svoje finanční závazky, a na základě soukromých rozhovorů vám můžu říct, že to udělají. Ve skutečnosti peníze už přicházejí,” řekl Trump.

Řada aliančních států včetně České republiky nevydává na armádu dohodnutá dvě procenta HDP, což USA i vedení NATO opakovaně kritizují, připomněla v této souvislosti ČTK.

Skvělá skvělá zeď na hranicích s Mexikem

„Nechci reprezentovat svět, chci reprezentovat Spojené státy americké,” prohlásil dále Trump. Slíbil vyhlazení takzvaného Islámského státu z povrchu zemského a potření islámského radikalismu i vybudování tolik zmiňované „skvělé skvělé” zdi na hranicích s Mexikem. Stavba podle něj začne už brzy.

Většinu svého projevu však americký prezident věnoval vnitropolitickým záležitostem. Kromě mnohokrát opakovaných slibů o vytváření nových pracovních míst, pomoci střední třídě, obnově průmyslu a infrastruktury či posílení armády,  zmínil zrušení takzvané Obamacare, tedy zdravotní reformy, kterou zavedl jeho předchůdce Barack Obama.

"Musíme snížit cenu pojištění, a přesně to uděláme," uvedl Trump.

A zatímco republikánská většina v Kongresu během projevu nadšeně přitakávala a odměňovala prezidentova slova potleskem ve stoje, demokraté povětšinou seděli nehnutě a místy kroutili hlavami.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Zatímco republikánští kongresmani tleskali ve stoje, demokraté většinu času nehybně seděli. Část demokratek se oděla do bílého, aby tím dala najevo svou sounáležitost s bojovnicemi za práva žen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám