Hlavní obsah

Kongres vám nakope zadek, vzkázal Moskvě republikánský senátor

Vlivný republikánský senátor Lindsey Graham se v neděli na závěr mezinárodní bezpečnostní konference v Mnichově ostře ohradil proti údajnému vměšování Ruska do prezidentských voleb v USA. Americký kongres podle něj letos nakope Rusku zadek.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Senátor Lindsey Graham

Článek

„Mému příteli panu Lavrovovi: Doufám, že pocítíte důsledky,” řekl Graham směrem k ruskému ministrovi zahraničí Sergeji Lavrovovi. „Rok 2017 bude rokem, kdy Kongres nakope Rusku prdel,” prohlásil americký senátor.

Graham požaduje, aby americký prezident Donald Trump Rusko potrestal za hackerské útoky na servery demokratické strany. Administrativa bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy z hackerských útoků otevřeně obvinila Rusko, Moskva ale veškerá nařčení odmítla.

Graham řekl, že chce v Kongresu představit společný návrh demokratů a republikánů k novým protiruským sankcím.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump

„Můj cíl je dostat to na Trumpův stůl. Doufám, že vezme za svou myšlenku, že jako vůdce svobodného světa by s námi na potrestání Ruska měl spolupracovat,” uvedl Graham. Dodal, že má největší obavy z toho, že Trump dosud nikdy před kamerou neprohlásil, že Rusové budou muset za zásahy do voleb zaplatit.

Svobodný tisk potřebujeme, připomněl McCain

Tvrdým kritikem prezidenta Trumpa je také Grahamův stranický kolega ze Senátu John McCain. Ten se v Mnichově v rozhovoru se stanicí NBC News postavil za média, která Trump dlouhodobě kritizuje. Omezení svobody tisku je podle McCaina cesta, jak diktátoři začínají.

„Nesnáším tisk. A vás obzvlášť nesnáším,” řekl McCain v rozhovoru v dnešním vydání pořadu Meet the Press. „Faktem ale zůstává, že vás potřebujeme. Potřebujeme svobodný tisk. Musíme ho mít. Je to nezbytné,” řekl s tím, že demokracie se bez svobody médií nemůže obejít.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Senátorr John McCain

McCain dodal, že útlakem tisku diktátoři začínají upevňovat svou moc. „Neříkám, že prezident Trump chce být diktátorem. Jen chci říct, že se musíme poučit z historie,” vysvětlil.

Trump se proti médiím ohradil naposledy v sobotu na Floridě, kde uvedl, že jsou „součástí zkorumpovaného systému” a šíří falešné zprávy. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám