Hlavní obsah

V USA odsoudili po téměř 38 letech muže za vraždu malého chlapce

Washington

Téměř 38 let po zmizení tehdy šestiletého Etana Patze v úterý porota newyorského soudu shledala vinným z jeho vraždy 56letého muže. Podařilo se podle ní prokázat, že v roce 1979 chlapce vlákal do sklepa a zavraždil, informovaly světové agentury.

Foto: Reuters

Jeden z plakátů, který měl pomoci najít Etana Patze.

Článek

Dnes odsouzený, psychicky nemocný Pedro Hernandez se k činu přiznal již v roce 2012, krátce poté ale přiznání odvolal. Původně tvrdil, že školáka nalákal do obchodu s potravinami, kde pracoval, na limonádu. Poté ho uškrtil a jeho tělo vhodil do smetí.

První proces s ním v roce 2015 dopadl nezdarem, neboť se porota nedokázala na jeho vině shodnout.

"Ulevilo se mi a řeknu vám: Bylo načase," řekl dnes Etanův otec Stanley po vyhlášení rozsudku. Dnešní rozsudek je podle něj "formou spravedlnosti pro našeho skvělého malého chlapce Etana".

Tělo se nikdy nenašlo

Etan Patz zmizel v roce 1979, když byl poprvé sám na cestě do školy. O 22 let později byl prohlášen za mrtvého, ačkoli jeho tělo se nikdy nenašlo. Případ zmizení malého Etana otřásl na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let celými Spojenými státy a vyvolal rozsáhlou pátrací akci. Patz byl jedním z prvních dětí, po kterých v USA v 80. letech pátrali pomocí fotek na krabicích s mlékem.

V roce 1984 prezident Ronald Reagan podepsal zákon o pomoci ztraceným dětem, který byl počátkem vzniku neziskových center pro ztracené děti a spustil obrovské změny ve způsobu, jakým americká policie a veřejnost reaguje na zprávy o pohřešovaných dětech, připomněla agentura Reuters.

Od roku 1983 je 25. květen, kdy Etan Patz zmizel, Mezinárodním dnem pohřešovaných dětí.

Případ stále nemusí být u konce. Obhájce odsouzeného muže už oznámil, že se hodlá proti rozsudku odvolat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám