Hlavní obsah

Venezuelský prezident vyloučil předčasné volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Venezuelský prezident Nicolás Maduro, který čelí stále většímu tlaku opozice, jež ho chce odvolat, vyloučil, že by se v zemi konaly předčasné volby. Prohlásil to v neděli jen den poté, co se vláda a opozice shodli na rozvrhu řešení politické a ekonomické krize v zemi, napsala BBC.

Foto: Marco Bello, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Článek

„Jaké volební východisko. Východisko kam? Nikdo by neměl být posedlý volebním procesem, který není v ústavě,“ řekl Maduro při vystoupení ve vlastním televizním programu.

Vyjednavači opozice sjednocené v organizaci MUD a zástupci vlády jednali v pátek a v sobotu o východisku z krize. Ve společném prohlášení přislíbili „společný život v míru“ a dohodli se na krocích k řešení krize.

V prohlášení se sice nic neuvádělo o předčasných volbách, ale hlavní vyjednavač opozice Carlos Ocariz oznámil, že MUD bude dále jednat jen v případě předčasných voleb nebo referenda o dalším působení Madura ve funkci. Referendum se snaží prezident všemi způsoby zablokovat, aby se udržel ve funkci, případně aby tam působil jiný socialista.

Po Ocarizově vyjádření Maduro prohlásil: „Velmi mě těší, že MUD bude pokračovat v dialogu do prosince 2018.” To je termín příštích prezidentských voleb. Poražený kandidát opozice z minulých voleb hlavy státu Henrique Capriles však varoval, že „krize se každý den prohlubuje.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám