Hlavní obsah

USA poprvé nehlasovaly proti rezoluci odsuzující americké embargo vůči Kubě

– New York

Valné shromáždění OSN ve středu takřka jednomyslně schválilo nezávaznou rezoluci, která odsuzuje americké hospodářské embargo vůči Kubě. Spojené státy poprvé za 25 let, co je rezoluce přijímána, nehlasovaly proti, ale zdržely se. Stejně postupoval i Izrael.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Prezidenti USA a Kuby Barack Obama (vlevo) a Raúl Castro

Článek

Letošní hlasování překonalo loňský rok, kdy rezoluci podpořilo rekordních 191 ze 193 členských zemí OSN, proti byly jen USA a Izrael. Letos žádná ze zemí proti návrhu nezvedla ruku, zdržely se jen USA s Izraelem. Rezoluce není nijak vymahatelná a je zamýšlena jako politický nátlak.

„Spojené státy vždy hlasovaly proti této rezoluci. Dnes se Spojené státy zdrží,” oznámila ve Valném shromáždění krátce před hlasováním americká velvyslankyně při OSN Samantha Powerová, za což si vysloužila potlesk od kolegů. Dodala, že dnešní postoj americké vlády je malým krokem ke konečnému odvolání embarga.

Obama proti Kongresu

Kubánský ministr zahraničí Bruno Rodríguez Parrilla podle portálu miamiherald.com rozhodnutí Washingtonu ocenil jako pozitivní příspěvek na cestě za lepšími budoucími vztahy obou zemí. Dodal ale, že dnešní postoj při hlasování nijak nemění skutečnost, že embargo nadále existuje a poškozuje kubánský lid. Embargo ale může zrušit jen Kongres USA, který je pod kontrolou republikánů, kteří jsou proti.

Krok americké vlády podle agentury Reuters znamená, že administrativa dosluhujícího demokratického prezidenta Baracka Obamy se postavila proti Kongresu USA.

Sankce se uvolňují

Hospodářské sankce vůči Havaně zahájily Spojené státy v říjnu 1960 zákazem vývozu amerického zboží na Kubu, vyjma léků a některých potravin. O dva roky později uvalily na veškerý obchod s Kubou embargo.

Situace se začala měnit v posledních letech, na konci roku 2014 hovořil telefonicky Barack Obama s kubánským vůdcem Raúlem Castrem a domluvili se na obnovení vztahů. Od ledna 2015 se postupně uvolňují sankce, byly obnoveny letecké, lodní i poštovní spojení a Američané si mohou vozit kubánské doutníky i rum. Obnovily se také diplomatické styky a letos Obama navštívil Havanu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám