Hlavní obsah

V Mexiku se narodilo první dítě tří rodičů

– Mexico City

V Mexiku se narodilo vůbec první dítě s genetickou informací tří lidí. Aby totiž lékaři předešli přenosu dědičné nemoci z matky na dítě, použil tým amerických genetiků ke zplození jednoho dítěte dvě vajíčka. Podle kritiků se jedná o neetickou hru na boha, podle zastánců nové metody jde o zlomový úspěch. Informoval o tom odborný magazín New Scientist.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Metoda spočívá v tom, že se budoucí matce, přenášející defekt genetické informace, odebere vajíčko, vyjme se z něj jádro, které se pak vloží do vajíčka dárkyně, které bylo před tím zbaveno původního jádra, ale zůstalo v něm zdravé mitochondriální DNA. Takto upravené vajíčko se pak vrací zpět do dělohy nastávající matky.

Veškeré budoucí vlastnosti jsou obsaženy v jádru DNA, mitochondriální DNA vzhled, povahu ani jiné vlastnosti neovlivňuje, a tak je podle některých vědců pojem „dítě tří rodičů“ zavádějící, upozornil deník The Independent. Kritici ale namítají, že současná věda fungování DNA rozumí jen z malé části a podobné hry na bohy mohou mít katastrofální následky.

Daří se mu dobře

Buď jak buď, první dítě se po využití popisovaného postupu narodilo zdravé. Za pomoci amerických odborníků se narodilo už před pěti měsíci v Mexiku jordánským rodičům a daří se mu dobře. Zákony totiž v Mexiku podobný postup nezapovídají.

Jordánská matka je přenašečem dědičného genetického onemocnění zvaného nekrotizující encefalomyopatie, které vede k degeneraci nervového systému a smrti v útlém věku dítěte. Díky genetickému zásahu se podařilo přenosu na dítě zabránit. A to je podle vedoucího lékařského týmu Johna Zhanga z kliniky reprodukční medicíny New Hope hlavní. „Zachraňovat životy je etické,“ řekl stručně Independentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám