Hlavní obsah

Průlomové setkání: americký ministr zahraničí hovořil s venezuelským prezidentem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cartagena

V Kolumbii se v pondělí setkali ministr zahraničí USA John Kerry a venezuelský prezident Nicolás Maduro. Byla to jejich první oficiální schůzka od okamžiku, kdy Kerry usedl do křesla šéfa americké diplomacie, uvedla agentura Reuters. Spojené státy a Venezuela mají mezi sebou napjaté vztahy, před několika lety vzájemně odvolaly své velvyslance.

Foto: Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro (vlevo) a americký ministr zahraničí John Kerry

Článek

Socialista Maduro, jenž ve své vlasti čelí snahám opozice o odvolání, se s Kerrym sešel po slavnostním podpisu mírové dohody mezi kolumbijskou vládou a Revolučními ozbrojenými silami Kolumbie (FARC).

Kerry hovořil o našich obavách týkajících se ekonomických a politických problémů, které se dotýkají miliónů Venezuelců. Vyzval prezidenta Madura, aby konstruktivně pracoval na jejich řešení s opozičními vůdci,” řekl Kerryho mluvčí John Kirby. Oba státníci se podle něj dohodli na pokračování bilaterálních schůzek v příštích měsících.

Venezuela setkání nekomentovala, místní ministerstvo informací na e-mail agentury Reuters neodpovědělo.

Spojené státy a Venezuela spolu mají napjaté vztahy už od dob zesnulého prezidenta Huga Cháveze. Současná Madurova vláda tvrdí, že ekonomické problémy země jdou vyvolány „hospodářskou válkou” vedenou opozičními politiky podporovanými USA. Také pravidelně obviňuje Washington z plánování převratů. Ten to odmítá.

Venezuelská opozice se pokouší odvolat prezidenta, v pondělí svolala velkou demonstraci na 12. října na podporu referenda o odvolání hlavy státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám