Hlavní obsah

Atentáty v USA: Policisté po přestřelce zadrželi osmadvacetiletého Afghánce

– New York • Aktualizováno

Americká policie v souvislosti se sobotní explozí na newyorském Manhattanu a nastraženými bombami v New Jersey v pondělí po přestřelce zadržela Ahmada Khana Rahamiho. Podle FBI jde o 28letého Afghánce s americkým občanstvím, kterého bezpečnostní kamery zachytily u dvou z nastražených náloží, uvedla CNN.

Foto: Ed Murray, ČTK/AP

Policisté při přestřelce Ahmada Khana Rahamiho (uprostřed na nosítkách) zranili a následně zadrželi.

Článek

Rahami byl dopaden ve městě Linden ve státě New Jersey nedaleko města Elizabeth, kde byla nastražena jedna z bomb.

Byl ozbrojený, kladl odpor a zranil dva policisty. Původně přitom CNN informovala o jednom postřeleném strážci zákona. Zranění utrpěl i sám Rahami, svědci ale řekli americkým novinářům, že byl při zatýkání při vědomí. Odvezla ho nicméně sanitka a policie nyní prohledává jeho dům.

Rahami sice nebyl označen přímo za podezřelého ze spáchání útoků, podle CNN, která se odvolává na zdroje blízké vyšetřování, jej ale detektivové spojují s nálezem batohu obsahujícího trubkové bomby. Zavazadlo bylo nalezeno v noci na pondělí v Elizabeth.

Afghánec s americkým občanstvím v Elizabeth žil. CNN dodala, že federální agenti mají podezření, že by Rahami mohl být součástí teroristické buňky.

Foto: New Jersey State Police, Reuters

Ahmad Khan Rahami na záběru jedné z bezpečnostních kamer, která ho zachytila poblíž místa, kde byla nastražená nálož.

Foto: Federal Bureau of Investigation (FBI), Reuters

Ahmad Khan Rahami na snímku zveřejněném FBI. Vyšetřovatelé ho chtějí vyslechnout v souvislosti s explozí ze 17. září na newyorském Manhattanu.

Zda sobotní exploze na newyorském Manhattanu, při níž bylo zraněno devětadvacet lidí, souvisí s nalezením dalších výbušných zařízení, policie neupřesnila.

V sobotu vybuchla nastražená bomba v New Yorku a další v New Jersey. Tam výbuch nikoho nezranil. Jinou nálož stačila policie zlikvidovat dřív, než explodovala. Vyšetřovatelé zadrželi pět ozbrojených lidí. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Exploze v New Yorku (video je bez zvuku)Video: AP

Některá výbušná zařízení byla vyrobena z tlakových hrnců a střepin, což by odpovídalo rukopisu teroristů. Podobným způsobem vyrobili bombu i bratři Carnajevovi, kteří v roce 2013 zaútočili na bostonský maratón.

Další nastražená výbušná zařízení byly takzvané trubkové bomby. Vyšetřovatelé čekají, až nalezené výbušniny prozkoumají forenzní experti v laboratoři FBI v Quantiku ve Virginii.

Foto: Mapy.cz

Guvernér New Yorku Andrew Cuomo v pondělí nevyloučil možné spojení atentátu s mezinárodním terorismem. To ještě v neděli odmítal.

Podle Cuoma je ale ještě příliš brzy na to říct, zda je nějaká souvislost mezi explozí na Manhattanu, sobotním výbuchem v New Jersey a nedělním nalezením výbušnin v odpadkovém koši ve městě Elizabeth ve státě New Jersey. Podobnosti incidentů ale podle něj ukazují, že by události mohly být propojené, napsala ČTK.

Guvernér také uvedl, že nic nenasvědčuje tomu, že by hrozily další útoky. Lidé ale podle něj musí být vždy připraveni na podobnou událost.

Útok v Minnesotě

Americká policie také vyšetřuje sobotní útok v Minnesotě. Bylo při něm zraněno devět lidí. Policie útočníka zastřelila. [celá zpráva]

Bomby v USA

  • K prvnímu výbuchu došlo v sobotu okolo 13:30 středoevropského času v New Jersey na charitativním běžeckém závodě v Seaside parku v New Jersey. Trubková bomba nastražená v koši ale nikoho nezranila.
  • V neděli okolo 1:00 středoevropského času (21 hodin místního) explodovala bomba na Manhattanu a zranila 29 lidí. O čtyři bloky dál bylo později nalezeno další výbušné zařízení, které bylo zlikvidováno řízenou explozí. Obě výbušniny byly v tlakových hrncích.
  • Ještě v neděli se ve městě Elizabeth v New Jersey našel batoh s dalšími náložemi.

Vyšetřovatelé sice nezveřejnili jeho jméno, podle tamních médií ale muž měl somálský původ. Prezident Barack Obama v pondělí uvedl, že zřejmě neexistuje spojitost mezi tímto útokem a bombami nastraženými v New Yorku a New Jersey.

Reklama

Související témata:

Související články

V New Jersey objevili další bomby

Policie v New Jersey objevila dalších pět nástražných systémů. Už v sobotu vybuchly dvě bomby v New Jersey a New Yorku a další nálož stačila policie...

Výběr článků

Načítám