Hlavní obsah

Výbuch na Manhattanu podle guvernéra nesouvisí s mezinárodním terorismem

• Aktualizováno

Guvernér amerického státu New York Andrew Cuomo označil sobotní výbuch na Manhattanu za teroristický čin, který ale nemá vazbu na mezinárodní teroristické vazby, jako je například radikální hnutí Islámský stát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policejní vyšetřovatelé ohledávají místo výbuchu na ManhattanuVideo: AP

 
Článek

Agentura Reuters už přinesla Cuomovo vyjádření, podle kterého nemá čin spojitost s mezinárodním terorismem. Guvernér zdůraznil, že vyšetřování je teprve na začátku.

Výbuch ve čtvrti Chelsea v sobotu večer místního času (v noci na dnešek SELČ) zranil 29 lidí. Nedaleko místa exploze našli policisté tlakový hrnec spojený s mobilním telefonem, který jako další možnou bombu prozkoumali policejní pyrotechnici.

Foto: Rashid Umar Abbasi , Reuters

Hasiči stojí poblíž místa exploze na newyorském Manhattanu.

"Podle toho, co zatím víme, a toho je omezené množství, mohl tyto bomby sestrojit téměř kdokoli a použít mobilní telefony jako časované rozbušky. Návody jsou všude na internetu a hrubost (zpracování), umístění (výbušnin) a relativní neúčinnost výbušnin neukazuje na to, že by v tom hrála nějakou roli nějaká vyspělejší organizace," řekl Reuters zdroj z vyšetřování, který si nepřál být jmenován.

K explozi došlo jen několik dní před zasedáním Valného shromáždění OSN, které se bude v New Yorku konat. Cuomo uvedl, že z preventivních důvodů bylo do newyorských ulic vysláno 1000 policistů nad rámec běžných hlídek.

Incident podle Cuoma prověřují specialisté Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). "Zjistíme, kdo tyto výbušniny umístil, a potrestáme viníky. Nedovolíme těmto lidem a tomuto druhu hrozeb, aby narušovali náš život v New Yorku," řekl guvernér.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při výbuchu na Manhattanu bylo zraněno nejméně 29 lidíVideo: Reuters

Výbuch ve čtvrti Chelsea v sobotu večer místního času (v noci na neděli SELČ) zranil 29 lidí. Guvernér Cuomo v neděli novináře informoval, že všichni zranění již byli propuštěni z nemocniční péče, a prohlásil, že jen díky velkému štěstí nikdo nepřišel o život.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám