Hlavní obsah

Islámský stát před olympiádou v Riu ustavil brazilskou buňku

– Brasília

Radikální islamistická buňka, která si říká Ansar al-Chiláfa Brazil (Bojovníci chalífátu), slíbila věrnost Islámskému státu a jejímu vůdci Abú Bakrovi Bagdádímu. Uvedla to organizace SITE, která se specializuje na sledování aktivity džihádistů. Extremisté by se mohli pokusit narušit nadcházející olympijské hry v Riu de Janeiru.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Brazilští vojáci při cvičení na pláži Flamengo v Riu de Janeiru

Článek

SITE zachytila prohlášení přes aplikaci Telegram na profilu v portugalštině, který je věnován Islámskému státu. Vzkaz varuje, že členové buňky jsou „připraveni obětovat se jako mučedníci“.

Ředitelka SITE řekla, že se pravděpodobně jedná o první spřízněnou buňku s Islámským státem v Jižní Americe.

Před zvýšenou hrozbou útoku na olympiádě v Riu nedávno varoval také šéf protiteroristického úřadu v Brazílii Luiz Alberto Sallaberry. Důvodem je podle něj nejen několik útoků podniknutých islámskými teroristy v zahraničí, ale také nárůst sympatizantů džihádu v samotné Brazílii, ačkoliv zde nežije moc vyznavačů sunnitského islámu.

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Brazilští vojáci při cvičení na pláži Copacabana v Riu de Janeiru

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Brazilský voják hlídkuje v Riu de Janeiru

Konkrétní varování vyslovil loni v listopadu francouzský džihádista Maxime Hauchard, když na Twitteru oznámil: „Brazílie, jsi příštím terčem.“

Očekává se, že olympiádu navštíví na půl miliónu lidí. Organizátoři plánují nasadit okolo 85 000 pracovníků, aby zajistili bezpečnost. To je dvakrát víc, než kolik bylo nasazeno policistů a strážců při minulých letních hrách v Londýně.

Olympiáda v Brazílii začíná 5. srpna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám