Hlavní obsah

Varování z USA: Tohle všechno se může stát při lovení pokémonů

Washington

S tím, jak se lavinovitě šíří hra Pokémon Go, která spočívá ve sběru virtuálních pokémonů v reálném světě, se množí i bizarní incidenty, k nimž při nové zábavě dochází. Nejvážnější je situace ve Spojených státech, kde už pokémoni způsobili zranění, posloužili lupičům či zapříčinili šok 19leté dívce, kterou dovedli k mrtvole.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Takhle vypadá Pokémon Go.

Článek

Zranění utržená Američany při lovu pokémonů jsou zatím spíš lehká až středně těžká, americké úřady se přesto obávají tragických konců. Apelují proto na občany, aby pokémony nelovili v autech nebo alespoň před tím, než hru spustí, zastavili.

„Počkejte, zaparkujte a teprve pak Pokemon Go. Nepoužívejte mobilní aplikace při řízení,“ tweetuje například Úřad pro bezpečnost dálničního provozu v Tennessee. K obezřetnosti už vyzvala například i policie v San Francisku.

Zpráva o řidiči, který zastavil na dálnici a způsobil hromadnou dopravní nehodu, se sice ukázala jako hoax, zpráva o loupeži, při níž tři mladíci ve státě Missouri využili hru Pokémon Go k ozbrojené loupeži, už nicméně hoaxem není.

Trojice teenagerů ve věku od 16 do 18 let podle deníku The Guardian ve městě O´Fallen ve hře aktivovala „lákací mód“ a vylákala oběti na odlehlé místo, kde je oloupila.

„Žádáme vás, abyste byli vy a vaše děti opatrní a neinformovali cizí lidi bezhlavě o tom, kam se chystáte,“ vyzvala v souvislosti s loupeží policie ve městě O´Fallen.

V Pokémon Go musí hráči aktivně hledat pokémony ukryté různě po městě. Stačí spustit aplikaci v chytrém telefonu a podle mapy pak vyrazit na lov. Samotný odchyt pak probíhá prostřednictvím zabudované kamery v mobilu nebo tabletu. Přes displej mobilního zařízení totiž ve skutečném prostoru uživatelé virtuální příšerky vidí.
Foto: Mark Kauzlarich, Reuters

Hraní Pokémon Go se mezi lidmi šíří jako epidemie

Ukázalo se, že krom zranění a ztrát na majetku může hra Pokémon Go závislé hráče připravit i o důležité životní okamžiky. Uživatel Jonathan Theriot byl tak zabrán do lovení postaviček, že si jednu zvláště ceněnou nenechal ujít, ani když mu rodila žena. Snímek Pidgeyho s ženou na porodním sále pak novopečený otec umístil na internet.

Britská BBC zase informovala o tom, že americký památník holokaustu ve Washingtonu již vyzval návštěvníky, aby lovením pokémonů v komplexu nezneucťovali památku židovských obětí nacismu. Se stejnou výzvou posléze přišel i Národní hřbitov v Arlingtonu.

Na Twitteru už si lidé z hráčů dělají legraci. Jak unést 28letého v roce 2016? Nalákat ho na cenného pokémona v dodávce.

Reklama

Související články

Místo pokémona našla dívka při hře mrtvolu

Mladá Američanka ze státu Wyoming narazila při hraní oblíbené hry pro smartphony na překvapivý nález. Na místě, kde na ni měla čekat virtuální postava ze hry...

Fenomén Pokémon Go pobláznil i Čechy

Titul Pokémon Go je bezesporu novým fenoménem herního světa. Hra, která zvedá uživatele ze sedaček a láká je ven, uchvátila v různých koutech světa milióny...

Výběr článků

Načítám