Hlavní obsah

Islámský stát přejde na taktiku partyzánského boje, varuje šéf CIA

Washington
Aktualizováno

Radikální organizace Islámský stát sice v Sýrii a Iráku ztrácí území, nadále ale zůstává velkou hrozbou. Po celém světě má totiž desítky tisíc bojovníků, což je více, než měla na svém vrcholu teroristická síť Al-Káida, prohlásil šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) John Brennan.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Ředitel CIA John Brennan

Článek

Varoval, že islamisté budou na Blízkém východě v reakci na ztráty území více využívat taktiku guerillového – tedy partyzánského  – boje a útočit na vysoce postavené činitele.

"IS má velký počet západních bojovníků, kteří by případně mohli sloužit jako agenti pro útoky na Západě," řekl Brennan. Dodal, že je vysoce pravděpodobné, že se IS snaží tyto své příslušníky propašovat do západních zemí, a to možná i jako běžence či zcela legálně.

Islámský stát podle šéfa CIA představuje nadále značnou hrozbu, i když počty jeho bojovníků v Iráku a Sýrii se o několik tisíc snížily na současných 18 až 22 tisíc. Velké znepokojení u něj vyvolává situace v Libyi, kde vliv organizace Islámský stát roste. Odhaduje, že se k ní nyní hlásí až 8000 bojovníků.

Brennan uvedl, že v souvislosti s nedělním útokem na floridský gay klub CIA prozatím nenašla žádné přímé spojení mezi střelcem Omarem Mateenem a organizací Islámský stát. Tato organizace se mezitím opakovaně  k odpovědnosti za masakr přihlásila.

Reklama

Výběr článků

Načítám