Hlavní obsah

Mexický kartel ovládl věznici, likvidoval v ní unesené oběti

– Mexico

Neblaze proslulý mexický drogový kartel Zetas měl zcela pod kontrolou jednu z věznic na severu země, kde mimo jiné likvidoval unesené lidi. Podle úřadů státu Coahuila se členy gangu spolupracovala ostraha zařízení a nijak jim nebránila v činnosti. Zatím byly identifikovány pozůstatky sedmi obětí. Jejich těla zločinci ve vězení spálili, uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Stráže věděly, co se děje," řekl José Morales z kanceláře coahuilské prokuratury, která se případem ve městě Piedras Negras poblíž hranic se Spojenými státy zabývá.

Uvěznění členové kartelu měli naprostou svobodu pohybu a mohli v areálu věznice upravovat vozidla sloužící gangu či připravovat další věci související s činností Zetas.

Mexické věznice bývají často přeplněné a stráže nad nimi mnohdy sotva zvládají udržovat kontrolu.

V některých z nich tak přebírají iniciativu zločinci, kteří si s podplacenou ostrahou často vytvoří dobré vztahy. Mohou si pak dovnitř nechat posílat zbraně či drogy.

Coahuila se spolu s dalšími severomexickými státy stala v posledním desetiletí jednou z nejnebezpečnějších lokalit Latinské Ameriky. Před čtyřmi lety ze zmíněné věznice uprchlo přes 130 trestanců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám