Hlavní obsah

Objevili jsme vrak legendární HMS Endeavour kapitána Cooka, ohlásili archeologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rhode Island

Američtí badatelé pravděpodobně objevili vrak lodi HMS Endeavour proslulého britského mořeplavce a objevitele Jamese Cooka. Loď se potopila u pobřeží Spojených států v době americké války za nezávislost. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

HMS Endeavour Jamese Cooka u pobřeží východní Austrálie. Ilustrace z konce 19. století

Článek

HMS Endeavour patří k nejslavnějším lodím námořní historie a Cook na ní objevil v roce 1770 východní pobřeží Austrálie.

Naposledy byla spatřena kolem roku 1778, kdy byla pravděpodobně prodána a přejmenována na Lord Sandwich. Pak byla používána k přepravě britských vojáků během Americké revoluce a účastnila se námořní blokády při vzpouře amerických kolonií.

Archeologové sdružení v projektu Rhode Island Marine Archaeology Project věří, že její vrak objevili v zálivu Narragansett nedaleko přístavu Newport ve státě Rhode Island.

Vzhledem k tomu, že loď psala námořní historii, archeologové už vypsali sbírku na vyzvednutí a zrestaurovaní vraku.

Kapitán James Cook ve službách britského impéria během své nejslavnější plavby v letech 1768 až 1771 pomohl zmapovat oblast jihozápadního Pacifiku a oficiálně přibral Austrálii pod britskou monarchii. Zmapoval také Nový Zéland a další ostrovy v Tichém oceánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám