Hlavní obsah

WHO bije na poplach: 4400 lidí denně umírá na tuberkulózu

– Washington

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve středu vyzvala k dalšímu boji proti tuberkulóze (TBC), která stále patří k hlavním příčinám úmrtí ve světě a na kterou denně umírá 4400 lidí. Toto číslo je podle autorů zprávy WHO o to „nepřijatelnější” a smutnější, že v současnosti již lze diagnostikovat a vyléčit téměř všechny nemocné TBC.

Foto: Lucy Hornby, Reuters

Čínský lékař v plicní nemocnici v Pekingu s člověkem nakaženým multirezistentní tuberkulózou

Článek

Dosavadní úsilí proti TBC umožnilo, aby se úmrtnost na toto onemocnění ve světě od roku 1990 snížila o polovinu. Situace se zlepšila hlavně po roce 2000. Nové diagnostické a léčebné metody umožnily zachránit na 43 miliónů životů. Podle WHO je však třeba pokračovat a zesílit boj proti TBC, který nyní brzdí hlavně nedostatek peněz.

Loni se objevilo 9,6 miliónu nových případů onemocnění. Více než polovina současných případů TBC připadá na Čínu, Indii, Indonésii, Nigérii a Pákistán, upřesnila WHO.

Počty onemocnění v ČR trvale klesají, loni bylo hlášeno 512 případů. Česko tak patří se 4,8 případu na 100 000 obyvatel k zemím s nejnižším výskytem TBC na světě.

Reklama

Související články

Vitamín C ničí odolné kmeny TBC

Rýsuje se nová zbraň i proti jinak všestranně odolným kmenům tuberkulózy. Je jí obyčejný vitamín C. Upozornila na to studie v odborném časopise Nature...

Výběr článků

Načítám