Hlavní obsah

Pinochet osobně nařídil vraždu levicového ministra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santiago de Chile

Brutální chilský diktátor Augusto Pinochet před 40 lety osobně nařídil vraždu někdejšího chilského ministra zahraničí, vnitra a obrany Orlanda Leteliera, který se v roce 1976 stal v UZSA obětí pumového atentátu. Podle pátečního sdělení Letelierova syna Juana Pabla to vyplývá z dokumentů, které byly odtajněny v USA.

Foto: Profimedia.cz

Chilský diktátor Augusto Pinochet

Článek

Letelier byl ministrem demokratické levicové vlády prezidenta Salvadora Allenda. Po Pinochetově převratu v roce 1973 byl Letelier uvězněn a mučen. Po propuštění emigroval do USA, kde se postavil do čela opozice proti chilskému režimu.

Za Letelierovu vraždu byli odsouzeni agenti Pinochetovy tajné policie DINA včetně jejího šéfa Manuela Contrerase.

Foto: LUIS ROMERO, ČTK/AP

Chilský senátor Sigfrido Reyes na snímku z roku 2006 ukazuje fotografii místa vraždy diplomata Orlanda Leteliera během debaty zákonodárců nad návrhem pravice držet minutu ticha za zesnulého Augusta Pinocheta.

Podle Juana Pabla Leteliera odtajněné dokumenty obsahují dobovou zprávu americké CIA, která údajně dokazuje Pinochetovu osobní odpovědnost za vraždu Orlanda Leteliera.

Zpráva CIA je adresována americkému ministru zahraničí Georgi Schultzovi, který byl v úřadu v letech 1982-89. Důkazy ve zprávě obsažené jsou „nezvratné a konečné,” řekl novinářům Letelier, který je chilským senátorem.

Odtajněné dokumenty byly předány chilské prezidentce Michelle Bacheletové, která byla sama obětí Pinochetovy diktatury. V pondělí jí je v Santiagu předal americký ministr zahraničí John Kerry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám