Hlavní obsah

Při pochodu za zabitého černošského mladíka ve Fergusonu se ozvala střelba

• Aktualizováno

V americkém městě Ferguson v neděli zazněly výstřely během pochodu k připomínce smrti černošského mladíka Michaela Browna, kterého tam před rokem zastřelil bělošský policista. Podle policie se ale zdá, že střelba nebyla namířena proti účastníkům pochodu. Vzpomínkové akce jsou zatím bez závažnějších incidentů, uvedl šéf okresní policie Jon Belmar.

Foto: Jeff Roberson, ČTK/AP

Lidé na památku zastřeleného mladíka vypustili holubice.

Článek

Šest výstřelů zaznělo ve chvíli, když se zhruba 300 lidí vydalo ke kostelu na předměstí Fergusonu. Pochod byl podle agentury Reuters následně zastaven a policie a sanitky začaly přijíždět do oblasti za kostelem, odkud zřejmě výstřely vzešly.

Osmnáctiletý Brown byl prvním v sérii případů neozbrojených černochů, které zastřelil bělošský policista. Tyto případy vyvolaly protesty veřejnosti a prezident Barack Obama se kvůli nim snaží vybavit co nejvíce policistů kamerami povinně nošenými na těle. Střílející policista Darren Wilson kvůli Brownově smrti odešel od tamního policejního sboru, ale velká porota se jej rozhodla neobvinit, což loni v listopadu podnítilo další protesty.

Foto: Jeff Roberson, ČTK/AP

Stovky lidí se zúčastnily v neděli pochodu za Michaela Browna

Památku mladíka v neděli lidé uctili čtyřmi a půl minutami ticha, což mělo symbolizovat zhruba čtyři a půl hodiny, po které tělo zastřeleného Browna leželo uprostřed ulice. Následně byly vypuštěny dvě bílé holubice a ztichlý dav se dal na pochod, aby uctil Browna i ostatní, kteří zemřeli rukou strážců zákona. Tento seznam se v pátek rozšířil o další jméno, když bělošský policista zastřelil v texaském Arlingtonu neozbrojeného devatenáctiletého černocha Christiana Taylora. [celá zpráva]

V tiché rezidenční ulici, kde Brown loni zemřel, v neděli lidé znovu vytvořili improvizovaný památník z plyšových hraček, květin a svíček. Na chodníku, jen několik kroků od místa jeho smrti, byla umístěna cedule znázorňující holubici, vyhotovenou z kovu.

Vzpomínkové akce za účasti Brownova otce se v ulicích Fergusonu ve státě Missouri konaly už v sobotu večer. Další shromáždění se mají konat rovněž v jiných amerických městech, včetně New Yorku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám