Hlavní obsah

Při pádu vrtulníku v Kolumbii zahynulo 15 policistů

Na severozápadě Kolumbie se v úterý zřítil policejní vrtulník, který zasahoval proti ozbrojencům polovojenské drogové organizace Clan Úsuga. V troskách zahynulo 15 policistů.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Americký vrtulník UH-60 Blackhawk na ilustračním snímku

Článek

"Při ofenzívě v rámci operace Agamemnon proti Clan Úsuga se stroj typu Black Hawk zřítil mezi dvěma obcemi v departementu Antioquía. Na palubě bylo 17 osob, z nichž 15 zahynulo," uvedla policie v prohlášení. Zbylí dva policisté jsou prý vážně zraněni.

Policie neupřesnila příčiny zřícení vrtulníku. Kolumbijský ministr obrany Luis Carlos Villegas prohlásil, že za pád mohlo špatné počasí v oblasti, píše na webu list El País. Podle deníku první hypotézy hovořily o poruše stroje, vyloučit ale zatím nelze ani možnost, že byl vrtulník zasažen ozbrojenci.

Kriminální gang Clan Úsuga je součástí ozbrojeného konfliktu v Kolumbii a je považován za největší, nejlépe strukturovanou a nejvíce nebezpečnou skupinu v zemi. Má mnoho bojovníků a organizuje nelegální obchod s drogami na národní i mezinárodní úrovni.

Kolumbie je jedním z největších světových producentů kokainu. Zločinecké gangy tvoří bývalé pravicové polovojenské oddíly, které se z původního boje proti levicovým povstalcům přeorientovaly na obchod s narkotiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám