Hlavní obsah

Masakr ve škole v Newtownu zůstal bez objasnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Vyšetřovatelé střelby ve škole Sandy Hook v americkém městě Newtown, kde loni v prosinci zahynulo 20 dětí a šest dospělých, nezjistili motiv útoku. Vyplývá to ze zprávy, kterou v úterý zveřejnil žalobce amerického státu Connecticut Stephen Sedensky.

Foto: ČTK/AP

Adam Lanza

Článek

"Důkazy jasně ukazují, že střelec akci plánoval, včetně toho, že si vezme sám život," tvrdí dokument. "Ale nic s určitostí neukazuje na to, proč to udělal nebo proč si vybral školu Sandy Hook."

Zpráva upozorňuje, že Lanza měl velké psychické problémy, které mu bránily v normálním kontaktu s ostatními lidmi, včetně nejbližších členů rodiny.

Ale není jasné, zda a do jaké míry tyto potíže přispěly ke spáchání vražd. Stejně tak prý psychologové, kteří byli s Lanzou ve styku, nezjistili nic, co by mohlo ukazovat na jeho budoucí jednání.

Vědělo se, že byl obeznámen se zbraněmi a že je posedlý masovými vraždami, především střelbou v roce 1999 ve škole Columbine ve státě Colorado, ale nenašly se důkazy o tom, že by dal okolí najevo, že by sám chtěl takový zločin spáchat, uvádí zpráva.

Zbraně patřily matce

Podle ní Lanza jednal sám a nikdo nebude kvůli zločinu, který otřásl Spojenými státy, stíhán.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rekonstrukce jednotlivých kroků školního vraha z ConnecticutuVideo: Reuters

Mladík nejdříve ráno zastřelil doma svou matku Nancy, která ještě spala. Pak se vydal do základní školy Sandy Hook, do které kdysi chodil. Ve škole postřílel 20 dětí a šest učitelů a pak spáchal sebevraždu.

Zpráva krok za krokem líčí Lanzovo řádění a vyjmenovává zbraně, ze kterých střílel. Všechny legálně koupila jeho matka, stejně jako munici.

Ale otázka, proč zavraždil 27 lidí, nemusí být nikdy s jistotou zodpovězena, píše se ve zprávě.

Dříve se spekulovalo, že Lanza žárlil na školáky, s nimiž matka jako zaměstnankyně školy pracovala. Rovněž se psalo, že matka péči o syna nezvládala a uvažovala o tom, že ho dá do ústavu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám