Hlavní obsah

Vůdci z německé kolonie jsou za mřížemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santiago de Chile

Čtyři bývalí vůdci německé sekty v Chile nastoupili tresty vězení za zneužívání nezletilých v 90. letech. Všichni pocházeli z německé exulantské osady Colonia Dignidad, kterou založil v 60. letech bývalý nacistický kaprál Paul Schäfer a kde panovaly nelidské poměry.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Bývalí vůdci osadníků si odpykají od pěti do 11 let vězení, které jim soud udělil minulý měsíc. Gerard Mucke Koschitzke a Gunter Schaffrik Bruckmann byli odsouzeni k 11 letům. Další odsouzení, Němec a Chilan, nastoupili pětiletý trest.

Nižší tresty dostalo ještě dalších 13 lidí, napsala agentura AP.

Schäfer založil počátkem 60. let minulého století se skupinou asi 300 vystěhovalců z Německa sektářskou, od okolního světa důkladně oddělenou osadu nazvanou Dignidad (Důstojnost). Nakonec se však ukázalo, že poměry v ní byly strašlivé. Již v 60. letech začaly prosakovat znepokojivé informace, režim generála Augusta Pinocheta (1973-1990) ale držel nad Schäferem ochrannou ruku.

Sám Schäfer byl odsouzen v roce 2006 na 20 let za zneužívání dětí, ale v 88 letech v roce 2010 zemřel ve vězeňské nemocnici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám