Hlavní obsah

Islamisté budují paralelní společnost a podkopávají demokracii, varuje Kanada

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cílem islamistů je podle bezpečnostní zprávy pro kanadskou vládu vytvoření paralelní společnosti, která má podkopat základy demokracie a stát se katalyzátorem nárůstu násilí. Čerstvě odtajněnou zprávu zveřejnil list National Post s tím, že skalní islamisté vyzývají věřící muslimy, aby se neintegrovali do společnosti a žili pouze v souladu islámským právem.

Foto: Profimedia.cz

Musimské šátky a burky se staly jedním ze symbolů prosazování pravidel islámu v západních zemích.

Článek

"I kdyby nebylo užívání násilí veřejně patrné, vytváření izolovaných komunit může podnítit vznik skupin s výlučným členstvím a přihlášením se k násilným aktivitám,“ uvádí se mimo jiné ve zprávě. Dokument vznikl na základě podkladů kanadské tajné služby, federální policie, armády, ministerstva zahraničí a dalších vládních agentur.

„Existence takových komunit přinejmenším narušuje smír a upevňování jednoty kanadského národa,“ uvádí zpráva, která je reakcí na loňskou islámskou konferenci Hizb-ut-Tahrir (Strana osvobození) v Torontu, která vyhlásila ustavení islámského kalifátu.

"Svět viděný jejich očima je střetem s nevěřícími. Soubojem o srdce a mysli příslušníků muslimské diaspory," vysvětluje zpráva. V textu se zároveň upozorňuje na taktiku stoupenců tvrdé linie mezi islamisty, kteří využívají k prosazování svých cílů možnosti demokratických svobod s odkazem na práva menšin.

Kanaďané také citují podobné analýzy z Dánska a Nizozemska, které ukazují, jak komunity muslimů obcházejí platné právo a prosazují uvnitř komunit platnost islámského práva, které s platnými normami na Západě zcela v rozporu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám