Hlavní obsah

Kapitánce lodi s uprchlíky zrušil soud domácí vězení. Salvini jí slibuje vyhoštění

Soud v italském Agrigentu v úterý zrušil domácí vězení pro německou kapitánku lodi s uprchlíky Carolu Racketeovou, která minulý týden navzdory zákazu vplula do italského přístavu. Hrozí jí za to mnohaleté vězení i peněžitý trest. Italský ministr vnitra Matteo Salvini v reakci na rozhodnutí soudu uvedl, že od justice čekal tvrdší verdikt. Zároveň slíbil, že Racketeovou co nejdříve nechá vyhostit, neboť prý představuje nebezpečí pro národní bezpečnost. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Carola Racketeová, kapitánka loni Sea Watch 3

Článek

Jednatřicetiletá kapitánka lodi Sea-Watch 3 se 40 zachráněnými migranty na palubě v noci na sobotu zakotvila po více než dvou týdnech čekání na moři bez povolení do přístavu na italském ostrově Lampedusa. Italské úřady ji poté zadržely, uvalily na ní domácí vězení a plavidlo zabavily.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zatčení kapitánky Sea Watch 3Video: Reuters

Racketeové za její čin hrozí pokuta až 50 tisíc eur (1,3 milionu Kč) a trest až 15 let vězení za pašeráctví lidí. Další až desetiletý trest může dostat za to, že při vplutí do přístavu podle italské strany přimáčkla k přístavní hrázi policejní člun a ohrozila životy čtyř členů jeho posádky.

Případ vyvolal v Německu silnou odezvu mezi politiky, podle nichž zachraňování životů nemůže být kriminalizováno, a kapitánka by tak měla být propuštěna. I mezi veřejností, která po výzvě dvojice televizních osobností na její podporu poslala už přes 945 tisíc eur (24 milionů korun). Podobná italská sbírka přinesla dosud přes 438.000 eur (11,1 milionu korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám