Hlavní obsah

Mongolský pár zemřel na dýmějový mor, požili syrového sviště

Jeden muž a jedna žena zemřeli minulý týden v Mongolsku na dýmějový mor, když snědli syrové maso a vnitřnosti sviště. Kvůli podezření z šíření vysoce nakažlivé nemoci byla oblast na šest dní uzavřena, informoval v úterý server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Dezinfekce v mongolské oblasti, kde se dva lidé nakazili dýmějovým morem.

Článek

Pár zemřel 1. května v Bajanölgiském kraji ve východním Mongolsku. Kvůli podezření na dýmějový mor úřady na region uvalily karanténu, která znemožnila vycestovat německým, ruským nebo švýcarským turistům.

Do kontaktu s párem přišlo podle Světové zdravotnické organizace (WHO) 118 lidí, kterým byla preventivně podána antibiotika. Karanténa byla po šesti dnech v pondělí zrušena.

Lov svišťů a konzumace jejich masa je v uvedeném kraji kvůli hrozbě přenosu moru nelegální. I přesto někteří místní věří, že požití svištích vnitřností má léčivé účinky.

Případy nového výskytu nemoci jsou v současnosti velmi vzácné, pokud ale není nákaza včas léčena antibiotiky, může být smrtelná.

Různé varianty morového onemocnění, včetně dýmějového moru, způsobují bakterie Yersinia pestis. Stejné bakterie stojí i za jednou z největších středověkých morových epidemií, takzvanou černou smrtí, která ve 14. století zahubila 50 milionů lidí v Evropě, Africe a v Asii. Dýmějový mor patří mezi nejčastější formy nemoci, projevuje se boulemi v oblasti lymfatických uzlin.

Reklama

Výběr článků

Načítám