Hlavní obsah

Volby ve Španělsku vyhráli socialisté, nemají ale většinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid
Aktualizováno

Španělští socialisté vyhráli nedělní předčasné parlamentní volby. Po sečtení více než čtyř pětin okrsků získali téměř 30 procent hlasů. Šéf socialistů a dosavadní premiér Pedro Sánchez bude potřebovat k sestavení případné vládní koalice více než jednu další stranu.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Španělský premiér Pedro Sánchez

Článek

Socialisté podle průběžných výsledků získali 123 mandátů v 350členném Kongresu. Druhé místo patří konzervativním lidovcům, kteří získali 65 mandátů. Strana stižená odlivem voličů výrazně propadla, neboť v minulých volbách v roce 2016 měla přibližně dvojnásobný zisk.

Třetí je liberální strana Ciudadanos s 57 mandáty a čtvrtá protestní levicová formace Unidas Podemos, která má 42 křesel. Právě s ní by Sánchez mohl podle médií sestavit koalici, potřeboval by však podporu menších regionálních stran.

Do parlamentu poprvé pronikla protiimigrační strana Vox, která by mohla získat 24 mandátů.

Socialisté se k moci dostali už loni, když parlament poprvé od pádu diktatury v roce 1975 vyjádřil nedůvěru vládě. Poslanci v reakci na velkou korupční aféru odstavili od vlády konzervativní lidovce.

Přízeň některých voličů ztratili lidovci nejen kvůli korupčnímu skandálu, ale i kvůli krizi v Katalánsku, k jehož separatistickému vedení se podle části společnosti postavila lidovecká vláda příliš tvrdě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám