Hlavní obsah

Evakuace vrtulníky skončila. Uvízlou norskou loď odtáhnou

Aktualizováno

Letecká záchranná akce u pobřeží Norska v neděli skončila. Celou noc vrtulníky evakuovaly cestující z výletní lodi Viking Sky, ale všechny pobrat nestihly. Loď teď odtáhnou do přístavu. Evakuováno bylo 463 lidí z 1370.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Norsku pokračuje evakuace lidí z výletní lodiVideo: Reuters

 
Článek

„Tři ze čtyř motorů fungují, a to znamená, že loď nyní může plout sama,” řekl agentuře AFP mluvčí záchranářů Per Fjeld.

Výletní loď vezla 915 cestujících a početnou posádku. Zdejší pobřeží je plné mělčin a útesů, a pro velké lodi je proto nebezpečné se dostat do jeho příliš těsné blízkosti. V sobotu navíc na místě panovalo velmi špatné počasí: foukal vítr o rychlosti kolem 90 kilometrů v hodině, vlny byly vysoké až osm metrů.

Foto: ČTK/AP

Stovky lidí čekají hodiny na vrtulníky.

Foto: ČTK/AP
Foto: Frank Einar Vatne, ČTK/AP
Foto: Rune Stoltz Bertinussen , ČTK/AP

Norská loď Viking Sky

Foto: Ntb Scanpix, Reuters

Loď má jen jeden fungující motor

Na palubě lodi Viking Sky byli zejména turisté z Británie a USA, napsala agentura Reuters. Vlastník lodi, společnost Viking Ocean Cruises, žádné další podrobnosti neuvedla. Čtyři helikoptéry, které létaly mezi lodí a pobřežím, evakuovaly jen malou část cestujících a operace pokračovala až do rána.

Asi 17 zraněných bylo hospitalizováno; podle médií jsou tři pacienti ve vážném stavu, a to včetně devadesátiletého muže a jeho sedmdesátileté manželky. AFP uvedla, že podle záchranářů mají loď odvléci remorkéry do norského přístavu Molde.

„Bála jsem se. Nikdy jsem nezažila nic tak děsivého,” řekla norské televizi NRK Janet Jacobová, která patřila mezi první skupinu cestujících evakuovaných do nedalekého Molde. Let vrtulníkem do bezpečí se odehrával za silného vichru, který ji připomínal „tornádo”, a tak se modlila „za bezpečí všech na palubě”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

U Norska v bouři evakuují 1300 pasažérů výletní lodiVideo: IVER ANDREAS TUENE, Reuters

Američan John Curry řekl NRK, že obědval, když se loď začala otřásat. „Vypukl prostě chaos. Na let vrtulníkem bych raději nevzpomínal, nebylo to nic pěkného,” dodal.

Kromě výletní lodi Viking Sky se v sobotu dostalo ve stejné oblasti do potíží i nákladní plavidlo Hagland Captain. Devět členů jeho posádky už záchranáři s vrtulníky evakuovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám