Hlavní obsah

Islámští radikálové v Mogadišu zaútočili na vládní budovu

• Aktualizováno

Nejméně 15 mrtvých si vyžádal útok bojovníků islamistického hnutí Šabáb na vládní budovu v somálském hlavním městě Mogadišu. Mezi oběťmi je i náměstek ministra práce a sociálních věcí, oznámila agentura Reuters s odvoláním na somálské bezpečnostní síly. Jejich představitel potvrdil, že útok a následná přestřelka skončily a budova je zajištěna.

Foto: Feisal Omar, Reuters

Po útoku v somálském Mogadišu

Článek

Útočníci odpálili nálož v autě před vládní budovou a za hustého mračna dýmu do ní poté pronikli. Náměstek ministra práce a sociálních věcí Saqar Ibrahim Abdalla byl podle zasahujících příslušníků vládních sil zastřelen ve své kanceláři v přízemí krátce po proniknutí útočníků do budovy. Zahynulo ještě dalších devět osob z řad ministerstva a policie. Zastřeleni byli všichni čtyři útočníci a o život přišel i sebevražedný atentátník v použitém autě, uvedl policejní důstojník.

Tento zdroj potvrdil agentuře Reuters zabití náměstka ministra a řekl, že při útoku bylo zraněno nejméně 20 lidí.

Foto: Feisal Omar, Reuters

K útoku se přihlásilo hnutí Šabáb, které násilnými prostředky usiluje o svržení ústřední vlády v Mogadišu a zavedení systému islámského náboženského práva šaría v zemi. Slabá somálská vláda se v boji proti Šabábu opírá o armádu a mírovou misi Africké unie v Somálsku (AMISOM).

Foto: Feisal Omar, Reuters

Z hlavního města země byla radikální organizace vyhnána už v roce 2011 a poté i z většiny dalších svých bašt po celé zemi. Zůstává ale velkou hrozbou a její bojovníci často podnikají bombové útoky v Somálsku i za jeho hranicemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám