Hlavní obsah

Ochranka izraelských studentů zpacifikovala v Polsku opilce s nožem

– Varšava • Aktualizováno

Polská policie v neděli řešila incident mezi ochrankou izraelských studentů, kteří jsou v zemi na výletě, a dvojicí opilých Poláků. Podle původních informací izraelského serveru Walla se pokusili Poláci, z nichž jeden byl ozbrojen nožem, nastoupit do jejich autobusu, kde narazili na odpor najatého strážce, který po nich vypálil z pistole. Polská média s odkazem na policii uvedla, že událost se odehrála jinak.

Foto: Profimedia.cz

Hotel Novotel v centru Varšavy. Ilustrační foto

Článek

Podle polské policie dvojice podnapilých Poláků v neděli ráno před varšavským hotelem Novotel slovně napadla muže, o kterém nevěděla, že je strážcem izraelských studentů. Ti v době incidentu pobývali v hotelu, nikoli v autobusu, jak původně informoval izraelský server Times of Israel.

Jeden z dvojice na muže vytáhl nůž, ovšem strážný oba zpacifikoval a zavolal policii. Podle ní k žádné střelbě nedošlo. Údajně také nedošlo k žádným projevům antisemitismu. Policisté si Poláky odvezli na záchytku, kde jim naměřili přes 1,5 promile alkoholu v krvi.

Žádná ze stran nepodala oznámení o spáchání trestného činu, citoval Roberta Szumiata z varšavské policie server Onet.pl.

Izraelské ministerstvo školství každý rok organizuje výchovné výlety do Polska pro 25 000 studentů středních škol.

Napjaté vztahy s Izraelem

Izraelsko-polské vztahy nedávno ohrozily kontroverzní výroky izraelských politiků, na což Varšava reagovala zrušením účasti na summitu visegrádských zemí (V4) svolaném na 19. února do Izraele.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na únorové blízkovýchodní konferenci o Blízkém východě ve Varšavě označil Poláky za spoluviníky masového vyvražďování Židů za druhé světové války. Úřadující ministr zahraničí Jisrael Kac později spor prohloubil tvrzením, že Poláci „nasáli svůj antisemitismus s mateřským mlékem”.

Polsko žádalo od Izraele omluvu a premiér Mateusz Morawiecki odmítl jet na summit V4. Ministr zahraničí Jacek Czaputowicz 27. února řekl, že je Polsko otevřeno setkání s Izraelem, i když se některé věci ještě musejí dořešit.

Školní výlety Izraelců do Polska jsou zaměřeny hlavně na místa připomínající vyvraždění Židů za druhé světové války. Za holokaustu zemřely tři miliony polských Židů.

Reklama

Výběr článků

Načítám