Hlavní obsah

V Moskvě během fotbalového mistrovství přinutili k prostituci přes 2000 Nigerijek

Novinky, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Více než dva tisíce Nigerijek mělo být během fotbalového mistrovství v Rusku přivezeno do země na takzvaná fanouškovská víza a následně zde nuceno k prostituci. Policii se některé z nich podařilo vysvobodit, podle ruských úřadů však v zemi zůstává přes 1800 Nigerijek, které mohou být nadále nuceny k prostituci.

Během loňského fotbalového mistrovství bylo v Moskvě nuceno k prostituci kolem 2000 NigerijekVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Informaci přinesla ve středu agentura Reuters, která zmapovala příběhy osmi mladých žen ve věku mezi 16 a 22 lety.

Jednou z žen, které byly nuceny k prostituci, je devatenáctiletá Blessing Obusonová. Mistrovství světa ve fotbale vnímala jako příležitost vycestovat na fanouškovské vízum do Ruska a najít si tam práci, která by pomohla zabezpečit její rodinu včetně dvouleté dcery. Vízum přitom práci v Rusku neumožňuje.

„Když jsem byla v hotelu v Nigérii, bylo tam kolem třiadvaceti dívek s fanouškovskými identifikačními kartami. Všechny jely do Ruska, ale každá měla jinou madam,“ uvedla Obusonová. „Madam” podle všeho měly cesty jednotlivých dívek na starosti.

Jednu z dívek prý zavraždili

Po příletu do Moskvy Obusonové sebrali pas a spolu s dalšími jedenácti dívkami ji drželi v bytě na okraji Moskvy. Všechny byly nuceny k prostituci a drženy v otřesných podmínkách. Jednu z dívek měl později zavraždit klient poté, co odmítl zaplatit.

„V době, kdy tam zemřela jedna dívka, moje madam nám řekla, že ji nezabil klient, ale že utekla, a proto umřela. To nás hodně vystrašilo. Přimělo nás to neopouštět apartmán a nikomu nevykládat náš příběh,“ uvedla Obusonová.

Zachránil ji jeden z klientů

Na to, že je spolu s dalšími dívkami nucena k prostituci, upozornil jeden z klientů, kterému se Obusonová se svou situací nakonec svěřila. Policie v jejím případě zatím obvinila dva Nigerijce, vyšetřování však nadále probíhá.

Podle ruských úřadů v zemi nadále zůstává 1863 Nigerijek, i když fanouškovská víza, na která do země přijely, vypršela koncem loňského roku.

Aktivista Kenny Kehindo, který se podobným případům věnuje, odhaduje, že většina z nich je nadále nucena k prostituci. „Když už jsou v tady v Rusku, nastává vždy stejný proces. Rozmístí je do různých domů, zabaví jim doklady a donutí je pracovat jako sexuální otrokyně. Většině z nich vyhrožovali, že pokud to oznámí na policii, budou mít problém,” uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám