Hlavní obsah

Francouzský policista tasil zbraň a mířil na demonstranty v Paříži

Novinky, ČTK, zkr/Novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Sobotní protest žlutých vest v Paříži se neobešel bez násilností. Policie použila slzný plyn, když se demonstranti snažili dostat přes kordon. Protože násilí sílilo, jeden z mužů zákona při večerním zásahu vytáhl zbraň a mířil jí na účastníky protestu. Videozáznam zveřejnila agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policista tasil zbraň na rozvášněné demonstrantyVideo: Reuters

 
Článek

Policista tasil svou zbraň na bulváru Champs Elysées kolem 18:30, když demonstranti pokračovali v útoku na něj a na jeho kolegy na motocyklech. Nejprve se snažili jednoho srazit z motorky. Když za nimi policisté vyběhli, začali po nich házet kameny a jeden z účastníků akce dokonce po policistech hodil koloběžku. Pak jeden policista tasil zbraň. Nakonec policisté nasedli na motorky a odjeli.

Celý incident natočil nezávislý novinář.

Podle agentury AFP policie v sobotu zadržela 220 lidí, z toho 81 osob umístila do vazby. Mezi zadrženými je také Eric Drouet, označovaný za jednoho z představitelů hnutí žlutých vest.

Protestů se v celé Francii podle ministerstva vnitra zúčastnilo zhruba 38 600 lidí. Oproti minulé sobotě tak byla účast výrazně nižší, tehdy se protestů zúčastnilo 66 000 osob. Prvního protestu se zúčastnilo dokonce 282 tisíc lidí. V Paříži byly protesty na několika místech v centru a zúčastnilo se asi 2000 lidí. Mnoho obchodů v centru zůstalo otevřených.

Poslední dva protesty byly výrazně slabší, protože vláda už slíbila značné ústupky, odstoupila od zvyšování spotřební daně z benzínu a slíbila zvýšit minimální mzdu i další ústupky. Mnozí demonstranti jsou přesvědčeni, že nyní už není potřeba vycházet do ulici a shodují se s ministryní zdravotnictví Agnes Buzynovou, že je čas „na konstruktivnější dialog”.

Reklama

Výběr článků

Načítám