Hlavní obsah

V souvislosti s vraždou Kuciaka vyslechnou Slováci podnikatele Bödöra

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Slovenská Národní kriminální agentura (NAKA) chce v souvislosti s únorovou vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové vyslechnout podnikatele z Nitry Norberta Bödöra. Ve čtvrtek o tom informoval Denník N.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Policisté u domu zavražděného novináře Jána Kuciaka ve slovenské obci Veĺká Mača (archivní foto)

Článek

Prokurátor údajně před několika dny vydal příkaz k předvedení podnikatele k výslechu. Bödör se o tom podle listu dozvěděl a sám dostavil na policii a domluvil se na termínu výslechu. Zadržen nebyl.

„Bödör uvedl, že je připraven spolupracovat s orgány činnými v trestním řízení,“ napsal Denník N. Podnikatel je synem Miroslava Bödöra, který je známý svými rodinnými vazbami na bývalého policejního prezidenta Tibora Gašpara. Bödör starší vlastní soukromou bezpečnostní službu.

Bödörovi se měli podílet na sledování několika slovenských novinářů včetně Kuciaka. Sledování novinářů si asi rok před vraždou objednal podnikatel Marian Kočner, kterého jeden z obviněných z Kuciakovy vraždy označil za objednavatele.

Kuciak psal o tom, že Bödör starší za vlády Roberta Fica a Směru-sociální demokracie získal lukrativní zakázky ve státní správě. Fico měl v minulosti dokonce pronést projev na večírku Bödörovy firmy.

Demonstrace a odchod premiéra

Kuciaka a Kušnírovou zavraždili letos 21. února v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta. Po vraždě se po celém Slovensku konaly demonstrace Za slušné Slovensko, které byly nejmasovější od roku 1989. Pod tlakem padla Ficova vláda a premiérem se stal Peter Pellegrini.

Koncem září byli na jižním Slovensku zadrženi tři muži a jedna žena, kteří byli obviněni z dvounásobné vraždy. Jeden z obviněných Zoltán Andruskó spolupracuje s policií a označil za objednavatele vraždy Kočnera, o němž Kuciak rovněž psal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám