Hlavní obsah

Úplatkářský skandál Gorila na Slovensku opět ožívá. Objevily se nahrávky

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Při říjnové domovní prohlídce našla policie u kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera USB klíč s nahrávkami, které se týkají úplatkářského skandálu Gorila z roku 2011. Uvedl to v úterý Denník N. Kočnerovo jméno je skloňováno v kauze vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Jeden z obviněných v případu označil právě Kočnera za objednavatele vraždy.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Kauza Gorila vyhnala do ulic demonstranty (snímek z roku 2012)

Článek

Denník N v úterý na svém webu informoval s odvoláním na zdroje z prostředí orgánů činných v trestním řízení, že nahrávka prakticky potvrzuje pravost spisu Gorila.

Spis byl vlastně přepisem odposlechů, které pořídila Slovenská informační služba (SIS) v bytě na bratislavské Vazovově ulici, v němž se měl setkával šéf finanční společnosti Penta Jaroslav Haščák s politiky, podnikateli a vysoce postavenými úředníky. SIS byt odposlouchávala v létech 2005 až 2006.

Přepis nahrávek se dostal na veřejnost v roce 2011, ale nahrávka samotná dosud chyběla. Dokument popisuje uplácení politiků a státních úředníků za vlády premiéra Mikuláše Dzurindy. Penta a politici spis zpochybnili, existence nahrávky by však jeho autenticitu potvrzovala.

Kočner je už několik měsíců ve vazbě v souvislosti s podezřením na falšování směnek v hodnotě 70 milionů eur (1,8 miliardy korun). Zavražděný novinář Kuciak napsal o Kočnerovi několik článků a podnikatel mu měl za to vyhrožovat. Jeden z obviněných z Kuciakovy vraždy Zoltán Andruskó spolupracuje s policií a za objednavatele únorové vraždy označil právě Kočnera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám