Hlavní obsah

U auta českých vojáků v Afghánistánu odpálili bombu, pět je zraněných

• Aktualizováno

Při útoku na českou patrolu v Afghánistánu bylo ve středu zraněno pět českých vojáků. Informovalo o tom večer ministerstvo obrany.

Foto: Tomáš Tománek, ČTK

Čeští vojáci na hlídce v okolí spojenecké základny Bagrám. Archivní snímek

Článek

„Ve středu 17. října 2018 okolo 14.20 hodin našeho času došlo při plnění operačního úkolu strážní rotou v okolí základny Bagrám v afghánské provincii Parwan k útoku na českou patrolu,“ uvedl resort v tiskové zprávě.

Podle generálního štábu explodovala výbušnina uložená v autě, která byla odpálená, když byl v blízkosti vůz patroly.

„Následkem výbuchu se obrněné vozidlo MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) převrátilo a bylo zraněno pět českých vojáků osádky. Čtyři vojáci V. B. (1985), M. J. (1984), M. S. (1976), M. Š. (1992) byli lehce zraněni a jeden voják D. K. (1983) byl zraněn těžce. Všem zraněným vojákům byla na místě poskytnuta první pomoc a následně byli letecky transportováni do vojenské nemocnice na základně Bagrám,“ uvedl generální štáb.

Voják je po operaci

Tři vojáci byli již propuštěni z nemocnice ke své jednotce a jeden voják s lehkým zraněním zůstává v nemocnici na pozorování. „Těžce raněný voják byl operován a nyní je ve stabilizovaném stavu a mimo ohrožení života,“ konstatovalo ministerstvo.

Podle generálního štábu byly už rodiny zraněných vojáků o události informovány.

Ministr obrany Lubomír Metnar vojákům poděkoval za odvahu a odhodlání.  "Pět našich vojáků bylo dnes zraněno v Afghánistánu. Jsem si jistý, že dostávají maximální péči a přeji všem rychlé zotavení. Jsme myšlenkami s nimi a s rodinami. Děkuji vojákům za odvahu a odhodlání dostát svým povinnostem," uvedl Metnar.

Informace přichází krátce poté, co českými médii proběhla zpráva, s níž přišly Lidové noviny, podle níž české speciální síly zabily v Afghánistánu jednoho z organizátorů srpnového útoku, při němž zahynuli tři čeští vojáci. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám