Hlavní obsah

Zástupce ředitele klíčové ruské kosmické společnosti RKK Eněrgija obvinili z podvodu

Moskva

Ruská raketová korporace RKK Eněrgija, která patří ke klíčovým firmám ruského kosmického průmyslu a která se utápí v dluzích, přišla v krátké době o dalšího představitele nejvyššího vedení. Po nedávném vyhození generálního ředitele společnosti Vladimira Solnceva byl v pátek zatčen jeho zástupce Alexej Belogorodov, který je podezřelý z pokusu o podvod.

Foto: RKK Eněrgija

Start rakety Sojuz MS-06 z Bajkonuru.

Článek

Informovala o tom v sobotu ruská média s odvoláním na sdělení ruského vyšetřovacího výboru.

Úřad vyšetřovatelů bližší podrobnosti neuvedl. Oznámil, že Belogorodov byl zatčen spolu se dvěma blíže neurčenými podřízenými a že proti nim bylo vzneseno obvinění z podvodu s přitěžujícími okolnostmi. Na vyšetřování se podílí kontrarozvědné oddělení tajné služby FSB, které se zabývá zajištěním boje s korupcí v průmyslu, dodal výbor.

O tom, že několik pracovníků korporace RKK Eněrgija je podezřelých z braní úplatků, informovala podle listu Kommersant už dříve agentura Roskomos, která zastřešuje ruský kosmický program. Jména osob, jichž se podezření týká, však nesdělila.

Koncem července se Roskosmos dohodl s Účetní komorou na kompletní kontrole korporace. O dva týdny později byl z čela společnosti odstaven Solncev na základě „ukončení pracovní smlouvy po vzájemné dohodě”. Dluh RKK Eněrgija podle Kommersantu nyní činí 68 miliard rublů (přibližně 23 miliard korun).

Zda bude na zadrženého Belogorodova a jeho dva podřízené uvalena vazba, rozhodne soudce v pondělí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám