Hlavní obsah

V Pompejích našli kostru muže, kterému při erupci sopky sťaly hlavu trosky

Archeologové v antickém městě Pompeje, nacházejícím se nedaleko italské Neapole, se postarali o významný objev. Nalezli kostru zhruba pětatřicetiletého muže, který nestihl utéct před erupcí sopky Vesuv v roce 79 našeho letopočtu. Podle odborníků na něj spadl obrovský kámen, který mu rozdrtil hrudník a srazil hlavu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na pohřebišti v Pompejích našli kostru muže, kterého zavalil kámen, když utíkal při výbuchu VesuvuVideo: AP

 
Článek

Ředitel archeologického naleziště Massimo Osanna uvedl, že se jedná o „výjimečný nález“, který přispěje k lepšímu „náhledu na historii a civilizaci této doby“.

Osanna rovněž prozradil, že muž trpěl zánětem holenní kosti a patrně váhal s útěkem před lávou do poslední chvíle. Když se konečně odhodlal, situace už byla kritická.

Na muže spadl obrovský kus kamene, který mu rozdrtil hrudník a pravděpodobně mu srazil hlavu. Archeologové nalezli jeho kostru v poloze na zádech, horní část hrudi byla stále pod kamenným kvádrem.

Potvrzení a rozvedení verze archeologů nyní závisí na detailnějším laboratorním průzkumu ostatků 165 centimetrů vysokého muže. Jeho lebku ještě archeologové nenalezli.

Ročně Pompeje navštíví 2,5 miliónu lidí

Pompeje jsou na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO od roku 1997. Antické město bylo zcela zavaleno při erupci sopky Vesuv v roce 79. Zbytky Pompejí, které se pod sopečným popelem dochovaly, patří k nejnavštěvovanějším italským turistickým atrakcím.

Lokalita přitáhne každoročně více než 2,5 miliónu návštěvníků. Z odhadované populace 20 tisíc lidí zemřely při erupci Vesuvu v Pompejích zhruba dva tisíce z nich. Sopka dýmala a chrlila popel už několik dní před ničivou erupcí, a tak řada lidí z města utekla.

Reklama

Výběr článků

Načítám