Hlavní obsah

Terorista z Paříže byl podle policie Čečenec

Aktualizováno

Francouzské úřady na základě otisků prstů identifikovaly útočníka z Paříže jako Čečence, který se narodil v roce 1997 v Ruské federaci. Jeho rodiče vyslýchá policie. Muž v sobotu v centru Paříže napadl kolemjdoucí nožem. Jednoho zabil. Francouzská policie ho zastřelila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policisté ohledávají místo činuVideo: Reuters

 
Článek

K útoku se přihlásila organizace Islámský stát, ale ta se hlásí téměř ke všem útokům v Evropě.

Policie se muže, který útočil na chodce, nejdříve snažila zastavit taserem a pak ho zastřelila.

Čečenec vážně pobodal 34letého muže a 54letou ženu a lehce zranil ještě 26letou ženu a 31letého muže. Národnost zraněných upřesněna prozatím nebyla. Stav vážně zraněného muže byl považován za kritický, ale lékaři ho zachránili.

Stanice BFM TV uvedla, že Čečenec je ruský občan, ale podle agentury AP měl francouzské doklady. Vyloučeno proto není, že byl držitelem ruského i francouzského pasu.

„Útok v Paříži: Klaním se před chladnou hlavou a schopností policejních sil, které zneškodnily útočníka,” uvedl na twitteru ministr vnitra Gérard Collomb. „Mé první myšlenky směřují k obětem tohoto hnusného činu,” dodal.

Pařížské státní zastupitelství vyšetřuje událost jako terorismus, uvedl žalobce Francois Molins.

Čečenci Džochar a Tamerlan Carnajevové v roce 2013 podnikli bombový útok na maraton v Bostonu. Při explozích zahynuli tři lidé a dalších víc než 260 bylo zraněno. Zatímco Tamerlan byl při následném policejním zátahu zabit, Džochara policie dopadla a v roce 2015 mu soud uložil trest smrti.

Reklama

Výběr článků

Načítám