Hlavní obsah

KLDR uzavře v květnu jaderné testovací středisko, přizve americké experty

• Aktualizováno

Severní Korea v květnu uzavře své jaderné testovací středisko a přizve k tomu i americké experty. Vůdce KLDR Kim Čong-un to přislíbil na pátečním mezikorejském summitu, oznámil v neděli úřad jihokorejského prezidenta Mun Če-ina. Středisko se po poslední zkoušce zřejmě stalo nepoužitelným, naznačili nedávno čínští vědci.

Foto: Reuters Tv, Reuters

V zasedací místnosti, kde jednali Mun Če-in a Kim Čong-un byla vyobrazena i hora

Článek

„Kim řekl během summitu (...), že v květnu přistoupí k uzavření jaderného testovacího areálu,” citovala agentura AFP mluvčího jihokorejského prezidenta. Komunistický vůdce podle něj zpřístupní místo v zájmu transparentnosti odborníkům a novinářům z Jižní Koreje i Spojených států. Soul také informoval, že Pchjongjang projevil ochotu diskutovat o normalizaci vztahů s Japonskem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kim jako první vůdce KLDR vstoupil na půdu Jižní KorejeVideo: Reuters

Vůdci znepřátelených Korejí se v pátek dohodli, že budou pracovat na úplném odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. Žádná konkrétní opatření ale z jejich historické schůzky nevzešla.

Totalitní KLDR čelí kvůli svému jadernému a raketovému programu mezinárodním sankcím. Středisko na severu země se po poslední jaderné zkoušce loni v září pravděpodobně zčásti propadlo a zřejmě není dál použitelné. Naznačuje to čínský výzkum, z něhož před třemi dny citovala agentura AP.

Severokorejci se bližší informace o vrcholné páteční schůzce dozvěděli z ostře kontrolovaných státních médií až v sobotu. Analytiky poměrně překvapilo, že ocitovala kompletně společné korejské prohlášení bez jakýchkoli úprav. Důležitost sdělení podtrhlo nasazení elitní moderátorky. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Severokorejská televize slavnostně oznamuje setkání korejských vůdcůVideo: Reuters

Ve společné deklaraci se obě země dohodly, že skončí s veškerými nepřátelskými aktivitami, sníží velikost svých ozbrojených sil a ještě letos podepíší mírovou smlouvu. Obě země rovněž souhlasí s úplnou denuklearizací poloostrova, obnoví program rozdělených rodin a zahájí stavbu přeshraničních dopravních komunikací.

V rámci sbližování obou zemí Korejského poloostrova Kim Čong-un na pátečním summitu také slíbil, že KLDR posune svůj čas o 30 minut dopředu a sladí tak tamní hodiny s Jižní Koreou. Pchjongjang za jihokorejským časem o půl hodiny zaostává od roku 2015. Posun zavedl komunistický režim při příležitosti 70. výročí konce japonské nadvlády a vysvětlil jej jako skoncování s praktikou zavedenou japonskými kolonizátory.

Reklama

Výběr článků

Načítám