Hlavní obsah

Soul vypnul tlampače šířící propagandu do KLDR

Jižní Korea oznámila, že před pátečním jednáním se Severní Koreou přerušila propagandistické vysílání pomocí reproduktorů, které pouští přes hranici na území svého severního souseda. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na jihokorejské ministerstvo obrany.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Jihokorejští vojáci odstraňují tlampače sloužící k šíření propagandy poblíž demilitarizované zóny mezi Jižní a Severní Koreou.

Článek

Tento krok by měl zmírnit vojenské napětí a pomoci vytvořit klima pro mírové rozhovory, zdůvodnilo rozhodnutí ministerstvo obrany v Soulu.

S propagandistickým vysílám, směsicí zpráv, kritiky Severní Koreje a popové hudby, začal Soul v roce 1963. Podél hranic jsou rozmístěny desítky soustav velmi silných a výkonných reproduktorů.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK/AP a Reuters

Kim Čong-un (vlevo) a Mun Če-in

Vysílání se zastavilo v polovině roku 2015, ale znovu bylo spuštěno v lednu 2016 po čtvrtém jaderném testu KLDR. Pchjongjang od té doby provedl další dva jaderné testy.

Tento pátek se severokorejský vůdce Kim Čong-un a jihokorejský prezident Mun Če-in sejdou v demilitarizované pohraniční zóně, v jihokorejské části obce Pchanmundžom. Hlavními tématy summitu mají být denuklearizace Korejského poloostrova a nastolení míru.

Reklama

Výběr článků

Načítám