Hlavní obsah

Austrálie kvůli kauze Skripal vyhostí dva ruské diplomaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Austrálie v reakci na nedávnou otravu bývalého ruského dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v anglickém Salisbury, ze které Británie viní Rusko, vyhostí dva ruské diplomaty. V úterý to podle agentury Reuters oznámil australský premiér Malcolm Turnbull. Prokázat solidaritu s Británií chce také Irsko, podrobnosti sdělí Dublin během dne.

Foto: Reuters

Australský premiér Malcolm Turnbull

Článek

„Společně se Spojeným královstvím a dalšími spojenci a partnery přistoupila Austrálie k odpovědi na nedávný útok nervovou látkou v Salisbury v Británii,” uvedl Turnbull v prohlášení. Dodal, že australská vláda se rozhodla vypovědět dvojici ruských diplomatů, u nichž bylo zjištěno, že pracují pro tajné služby.

Vyhoštění ruských diplomatů krátce před Turnbullovým prohlášením naznačil australský ministr financí Scott Morrison. Ten v rozhovoru se stanicí Sky News ocenil postoj zemí, které se rozhodly Rusy vypovědět.

K zatím neupřesněnému kroku se chystá Irsko. „Už jsem učinil rozhodnutí, co uděláme, ale nejdříve chci ráno informovat své kolegy,” prohlásil v pondělí v noci irský ministr zahraničí Simon Coveney. „Zcela zjevně můžete očekávat, že Irsko podnikne kroky, které jsou odpovídající a které ve světle událostí prokážou solidaritu s našimi nejbližšími sousedy,” dodal.

V pondělí 16 zemí Evropské unie včetně Česka, Spojené státy, Kanada, Ukrajina, Norsko, Albánie a Makedonie oznámily, že vypoví více než stovku diplomatů a dalších pracovníků ruských zastupitelských úřadů. [celá zpráva]

ZeměPočet vyhoštěných diplomatů
USA60
Británie23
Ukrajina14
Kanada4
Německo4
Francie4
Polsko4
Česko3
Litva3
Dánsko2
Austrálie2
Španělsko2
Nizozemsko2
Maďarsko1
Lotyšsko1
Estonsko1
Rumunsko1
Chorvatsko1
Finsko1

Kauza Skripal

  • Skripala a jeho dceru v jihoanglickém městě Salisbury otrávil na začátku března neznámý útočník nervově paralytickou látkou označovanou jako novičok.
  • Oba nejprve byli v kritickém stavu. Stav Julije Skripalové se však zlepšil natolik, že ji počátkem dubna propustili z nemocnice. Londýn z otravy obviňuje Moskvu, Kreml to rezolutně odmítá.
  • Bývalého plukovníka vojenské rozvědky GRU ruský soud v roce 2006 odsoudil ke třinácti letům vězení za špionáž ve prospěch Británie. Údajně za odměnu 78 000 liber poskytoval v 90. letech informace o ruských rozvědčících působících v Evropě. V roce 2010 ho spolu s dalšími třemi osobami Moskva vyměnila za deset svých špionů zadržených v USA.
  • Skripal se od své výměny usadil v jihoanglickém městě Salisbury, kde poslední dobu žil podle všeho se svou dcerou. Jeho syn zahynul podle britských médií s přítelkyní při autonehodě před rokem během návštěvy Ruska. Skripalova manželka zemřela na rakovinu krátce po odstěhování do Británie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám