Hlavní obsah

Novým prezidentem Peru je Martín Vizcarra

– Lima

Novým prezidentem Peru se v pátek stal dosavadní první viceprezident Martín Vizcarra. Úřadu se ujal složením ústavou předepsané přísahy několik hodin poté, co parlament schválil demisi dosavadního šéfa státu Pedra Pabla Kuczynského podezřelého z korupčního jednání.

Foto: Guadalupe Pardo, Reuters

Nový peruánský prezident Martín Vizcarra

Článek

Kuczynski oznámil své odstoupení ve středu a zákonodárný sbor tento jeho krok na pátečním mimořádném zasedání schválil drtivou většinou hlasů. Podle agentury AP pro přijetí rezignace hlavy státu hlasovalo 105 poslanců, proti jich bylo pouze 12.

Výsledek hlasování parlamentu otevřelo cestu do prezidentského úřadu Vizcarrovi, který ve čtvrtek oslavil 55. narozeniny. Tento poměrně málo známý politik byl v letech 2011 až 2014 guvernérem řídce osídleného departamentu Moquegua na jihu země. Po volbách v roce 2016 se stal prvním viceprezidentem a z titulu této funkce nyní nahradil Kuczynského.

Slibuje boj proti korupci

Po složení přísahy a převzetí prezidentské šerpy Vizcarra v projevu v opozicí kontrolovaném zákonodárném sboru prohlásil, že bude „směle” bojovat proti korupci. Slíbil rovněž vytvoření zcela nové vlády, v níž si jednotlivé resorty nebudou vzájemně dělat problémy.

Kuczynski se stal prvním peruánským prezidentem, který úřad opustil předčasně. Demisi oznámil den před zasedáním parlamentu, který měl hlasovat o jeho odvolání kvůli podezřením z korupce.

Na uvedené parlamentní schůzi se prezident měl obhajovat kvůli dřívějším vazbám na brazilskou firmu Odebrecht. Podle opozice, která předložila návrh na jeho odvolání už podruhé, Kuczynski dostával od této velké stavební firmy úplatky, a to v době, kdy ještě nebyl prezident, ale ministr hospodářství a poté premiér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám